Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

СОС тръгва с нова подправка "ПГ-5"

OFFNews 12 ноември 2015 в 06:12 8476 4

Първото заседание на новия Общински съвет в столицата ще се проведе днес. Областният управител Владимир Пенев свика тържественият сбор от 10 часа. 

Шефът на ОИК София ще обяви официалните резултати от вота за кметове и съветници, след което те ще положат клетва, предвижда дневният ред. До избора на председател на СОС, заседанието ще води най-възрастният съветник Мита Георгиева от ГЕРБ. Шеф на общинарите отново ще е Елен Герджиков. 

От 30-те общински съветника на ГЕРБ новите попълнения са 5 - певицата Йоанна Драгнева, икономистът Ваня Тагарева, лекарят Веселин Милев, социологът Михаела Иванова и юристът Ботьо Ботев. 

Голямата изненада в СОС е новосформираната “Политическа група 5”, в която влизат общинските съветници на Глас Народен, Движение 21 и ПП Зелените.

Съгласно правилника на СОС политическа група могат да направят минимум пет общински съветника. Политическата група дава възможност както за представителство в председателството на СОС, така и за председателски и зам.председателски места в Комисиите към СОС, а и за по-широко представителство в тях, чрез квотите на партиите, участващи в групата.

Според резултатите от проведените миналия месец избори за общински съветници и кметове в столичния парламент влизат общо 9 политически партии и коалиции - това са ГЕРБ, Реформаторският блок, БСП, ВМРО, "Атака", коалиция "Сердика", Глас Народен, Движение 21 и Зелените. 

Последните три партии, които до сега не са участвали във властта, дебютират в СОС. ПП Глас Народен е с резултат от 3,05% на вота, който дава възможност за двама общински съветника, Движение 21 - с резултат 2,14%, който също дава възможност за представителство в Столичния общински съвет с два мандата и ПП Зелените - с резултат от 2,06%, който дава един представител в местния парламент. С тези резултати общинските съветници от Глас Народен - Светослав Витков и Венцислав Мицов, от Движение 21 - доц. Стоян Александров и инж. Симеон Славчев и Иван Велков от ПП „Зелените” се обединяват в самостоятелна политическа група. Съпредседатели на "ПГ-5" са Светослав Витков, лидер на ПП Глас Народен и инж. Симеон Славчев - заместник-председател на „Движение 21. 

„Политическа група 5” се сформира с една единствена цел - да подобри работата на СОС в интерес на гражданите на столицата. Ще бъдем гласът, очите и ушите на столичани в новия Столичен общински съвет. Така общинските съветници от трите политически партии коментираха обединението си в самостоятелна група. Те поясниха, че това не е коалиция, а работна група на 5-ма общински съветника, с идея за по-голяма тежест при внасяне на предложения и вземане на решения в общинския съвет, както и възможност за по-широка експертиза по различните казуси.

От друга страна възможността за участието на общинските съветници в работните групи към постоянните комисии в СОС дава възможност на трите партии да работят за реализирането на приоритетите от предизборните програми, като успоредно с това запазват своята идентичност. Част от приоитетите им са свързани с осъществяването на ефективна връзка между гражданите и общината и създаване на достъпна градска среда. Проектът “зелена община” е свързан с поддържането на парковете и създаването на нови зелени места. Не на последно място, “ПГ-5” има за цел да създаде и нова политика свързана с развитието на културните проекти в столицата.

От ПГ-5 допълниха още, че съгласно вътрешния правилник на групата всяка политическа партия запазва правото си да гласува „за” или „против” предложения на СОС независимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!