Само Плевнелиев ще представлява ЕС на инаугурация на Ердоган

Юлиан Христов 28 август 2014 в 09:54 8337 3

Реджеп Тайип Ердоган

От европейските лидери само българският президент Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията по встъпването на длъжност на дванайсетия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Днес турската столица Анкара ще бъде арена на пищна тържествена церемония по случай инаугурация на Ердоган. Той е първият държавен глава в историята на страната, избран с пряко гласуване.

Според BBC нито един лидер от Западна Европа няма да уважи церемонията. Единствено САЩ са изпратили свой представител от посолството на страната в Турция. Според британската медия това е знак, че отношенията на Турция със Запада са се влошили през последните няколко години, докато Ердоган беше на премиерския пост. 

На церемонията ще присъстват представители на около 75 страни. Сред тях са 18 президенти, а Русия ще бъде представена от външния министър Сергей Лавров.

Церемонията в Анкара ще започне в 14.00 часа българско време. Отначало Ердоган ще положи президентската клетва във Великото национално събрание на Турция, където председателят на парламента Джемил Чичек ще му връчи пълномощията на държавен глава за следващите пет години. Встъпването в длъжност на новия президент ще бъде възвестено със 101 топовни салюта, които ще бъдат изстреляни в Анкара и в армейските центрове, съобщава БНР.

След това Ердоган и съпругата му Емине ще пристигнат в президентския дворец Чанкая, където ще бъдат посрещнати от конна гвардейска рота и с военни почести. В представителната зала ще се извърши предаването на поста от досегашния държавен глава Абдуллах Гюл.

Ердоган ще връчи на Гюл най-високото отличие – държавен медал на честта, след което Гюл заедно със съпругата му Хайрюнниса ще бъдат изпратени с военни почести от Чанкая.

Запознати с турския официален протокол твърдят, че толкова тържествена церемония в Чанкая не е имало от времето на Ататюрк.

Ердоган спечели президентските избори по-рано този месец, след като получи почти 52% от гласовете на първия тур. Триумфът му дойде повече от година след кървавите протести на площад „Таксим“, на един от които негов съветник зверски преби протестиращ. Ердоган и синът му бяха замесени и в голям корупционен скандал. В резултат няколко министри и полицейски началници се разделиха с постовете си, а Ердоган направи опит да забрани социалните мрежи в Турция.

Критиците му го обвиняват в опит за възраждане на ислямска имперска Турция. Според поддръжниците на Ердоган обаче той е успял да трансформира икономиката на страната и даде политически глас на консерваторите в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!