Eрдоган блокира честванията за годишнината от "Таксим"

ОFFNews 31 май 2014 в 18:59 2455 0

Над 25 000 полицаи бяха мобилизирани в Истанбул по повод годишнината от антиправителствените демонстрации.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че органите на реда ще арестуват всеки, който се опита да наруши забраната на властите за провеждане на публични демонстрации.

Изключително засилено е полицейското присъствие в Истанбул в района на площада "Таксим" и парка "Гези", където полицията блокира и не допуска моторни превозни средства, предаде БНР.

Полицейски и пожарни коли са разположени по улиците, за да попречат на навлизането на големи групи хора на площада. Следобед е била прекъсната транспортната връзка по море между европейския и азиатския бряг на мегаполиса.

Антиправителствените демонстрации в парка "Гези" започнаха като екологичен протест срещу изсичането на дърветата, провокирани от плановете за реконструкция на парка, но прераснаха в най-бурните събития срещу правителството на Реджеп Ердоган. Шестима млади демонстранти загубиха живота си при сблъсъците.

Днес полицията не разрешава дори да бъдат поставени цветя в парка, където преди година десетки хора бяха малтретирани със сълзотворен газ, водни струи, физическа сила, а други загинаха.

Очакванията са, че привечер ще се съберат повече хора на площада. Възпоменателният митинг е определен за 18 часа българско време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови