Съдия Янева: Бойко каза на главния прокурор да ме опраска

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2015 в 10:31 16785 25

Съдия Янева: Бойко каза на главния прокурор да ме опраска

Нова порция записи по аферата "Янева" бяха разпространени от сайта Биволъ. Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която е подсъдима по делото "Червей" заради незаконно разписаните от нея СРС, разказва с подробности какво се случва във Висшия съдебен съвет по повод отстраняването ѝ. Неин събеседник е колежката ѝ Румяна Ченалова, която беше определена преди няколко месеца от бившия френски посланик у нас като една от "гнилите ябълки" в съдебната система. 

Това е третият запис от разговора между двете съдийки. В първите два стана ясно, че шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е опитвал да "опази" Янева от по-тежки последици срещу нея.  

От поредния запис става ясно, че Янева е много добре информирана какво се случва в Министерски съвет, какво са дискутирали министрите с премиера и че предстои главният прокурор Сотир Цацаров да ѝ повдигне обвинения по нареждане на Бойко Борисов

Владимира Янева: Четвътрък, Бойко на Министерски съвет вика Христо Иванов и му казва: "Иди там и виж, занимай се с тия съдийски разрешения за СРС-та и виж какви са нарушенията и постави въпроса пред ВСС. Това става в сряда на заседание на Министерски съвет. В сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска.

Румяна Ченалова: Това Бойко?

Владимира Янева: Бойко. После ще ти кажа кое от кой знам. Първо ти ги казвам фактологически едно след друго как следват. Значи в сряда на Министерски съвет...

Румяна Ченалова (вероятно към кучето си): Слез долу веднага!

Владимира Янева: Преди това Бойко Рашков е бил при него и му е занесъл доклада и той го е гледал значи в сряда на Министерски съвет казва това на министъра: "Виж ги там тия съдийски разрешения и постави въпроса на Съвета". Вечерта в сряда се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска. В четвъртък министърът на правосъдието поставя въпроса, като пристига и Бойко Рашков, като министърът на правосъдието казва, че го е поканил пред ВСС. Обаче се изпуска и казва: "Ние вчера като се видяхме с него.." Тоест, Бойко Рашков и министърът на правосъдието са се видяли в сряда. Така.

В четвъртък Съветът слуша и казва: "Тоя доклад не е разсекретен. Ние нямаме допуск до класифицирана информация, не можеме да го прочетеме, а и ние какво становище да вземем по него". Бойко Рашков се вбесява, казва че Съветът не му е обърнал внимание и става и си заминава. Министърът също побеснява, обаче нищо не става. Бойко Борисов тръгва да пътува за Белгия, за Брюксел. Пристига в Брюксел и пред българските журналисти в Брюксел казва...

Ченалова: Това вече го знам

Янева: "..Тази, съдийката Влади Янева... 400 дни и т.н., защото дала разрешение 300 дни. Какви са тия работи, защо така и т.н." Идва пресаташето и ми казва: "От сигурен източник от „Правен свят“ към мен изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема, че ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването от прокуратурата."

От така изложената хронология в разговора става ясно, че визираните събития в него са от февруари 2015 година. Въпросното изслушване на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков във ВСС е на 12 февруари. Изказването на Борисов за това, че Владимира Янева трябва да получи 400 години затвор е също от 12 февруари. 

Съдийката беше обвинена от прокуратурата по аферата "Червей" на 7 май 2015 г. Това означава, че записът е направен в периода след 12 февруари и преди 7 май 2015 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 15:25

Скъпа, когато ти съсипваше хората можеше, а теб не могат. На всеки му идва редът.

06.11 2015 в 12:58

Тъз пачЪ опраскаха ли я ?!

06.11 2015 в 11:46

Като чета идиотските коментари и се не се учудвам, че България мизерства и ни управлява мафията - ами то гласуващите са идиот до идиота, мила моя майно ле и ги кефи да ги "опрсква" и оножда мафията.

05.11 2015 в 22:08

"Владимира Янева: Четвътрък..
Или Четвръттрък
Или Четвърттрък
Или Четатаврътитрък
Абе вътр, врът, трък - 4х4
Туй то.

05.11 2015 в 19:09

"Опраскването" трябва да е 15 годишна присъда.м Това в момента е възпрепятстване на правосъдието и укривателство.

05.11 2015 в 18:04

Е ми аз съвсем спокойничко и лежерно ще си я прасна. Кво й е? Поне ще се раздаде жената, като за последно. То на тая възраст и с тая визия ще е едно страстно, едно блъскане, клатене, жестоко праскане :)

05.11 2015 в 17:25

излизат записите на час по лъжичка. Ние не знаем дали това е фактическата последователност в оригинала. Дали са ексцерпти от целия тест, или е пълния текст, така че е трудно да преценим дали гл. прокурор по своя инициатива ли я е опраскал или го е направил по нареждане на ББ. От втория запис излиза че е по настояване на ББ пред Цацаров. Трябва също така да се провери по кое време се повдигнаха делата с/у нейния приятел ЦвЦв. Във всеки случай, явно тя с действията е злепоставила доста ББ в началото на второто му правителство и затова не е могла да разчита на жал. Все пак жалко че съдии и прокурори не са на висотата на дълга си и чакат нареждане от мин. предс. как да постъпят с колега който е извършил закононарушение. А той се меси в тяхната работа. Ами като са пу....

05.11 2015 в 17:04

Е, опраска ли те?

05.11 2015 в 16:06

А аз си мисля че някой "конспиратори" се надяват да разбутат обществото,както предните флашки.Само че сега не уцелиха момента.След изборите и проблемите с заплатите в сектор сигурност,те сега дълго ще са на дневен ред!

05.11 2015 в 15:01

Като гледам резултатите от опраскането явно целта на тоя запис е само рейтинг нищо повече.