Изтекоха страници от доклада по "Червей"

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2015 в 13:52 9315 5

Три страници от доклада на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средста (БКСРС) по проверката на разработка "Червей" бяха публикувани на сайта balkanleaks.eu.

Констатациите на Бюрото, които могат да бъдат прочетени, вече са оповестявани както от председателя му Бойко Рашков, така и от главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов. Става въпрос за това, че исканията за СРС, които са разписани от съдия Владимира Янева, не са били мотивирани, прилагани са извън законовия срок от 180 дни и са били по разследване за престъпления по служба, които нямат характера на тежки. Според Закона за СРС едно от изискванията за подслушване е именно да има извършено тежко престъпление. 

От текстовете става ясно, че пряка отговорност по контрола на прилагането на СРС-та по "Червей" са имали тогавашния директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, председателят на СГС Владимира Янева и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

За най-интересното от доклада обаче няма факсимиле, а само преразказ на balkanleaks.eu.

В статията на balkanleaks.eu към факсимилетата е записано, че СРС са прилагани при наличие на фактически грешки – сгрешени имена, ЕГН, адрес, номера на автомобили и телефони. Това би могло да означава, че освен подслушване телефоните на конкретни лица е имало и физическо проследяване на автомобилите им и маршрутите, по които те са се придвижвали. 

Части от доклада на БКСРС бяха разсекретени и представени на Висшия съдебен съвет (ВСС) и депутатите в специализираните комисии. Към момента не е ясно дали изтеклите страници са от разсекретените части на доклада.

Миналата седмица на заседание на вътрешната комисия в парламента стана ясно, че агенти на ДАНС са искали достъп до сървъри на МВР. Това е станало с личното съдействие на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, като за тази дейност няма негова писмена заповед. Съдействие е оказвал и Тодор Костадинов, който от своя страна разпореждал на бившия шеф на ОДМВР-Бургас Милен Димитров да оказва съдействие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2015 в 19:44

сергейската партия поставила партийно поръчение на цветко йовчевски

да обедини гдбоп и данс и да открадне базата данни

и да намери компромати за опозицията

и цветко йовчевски впрегнал партиен ентусиазъм и компетентност колко има и подкарал задачата

и данс вместо да пази държавата и данъкоплатците

(всеки който си купи нещо за 30 лв. с касова бележка плаща 5 лева Данък(ДДС) и 25лв.за стоката)

играе ролята на политическа полиция като по времето на бкп и социализЪма

и през това време всякакви джагали , хараби, моджихидини и джихадисти

си минават през България или се заселват в България

опиум и хероин от пакистан си минават и трафик на крадени коли си минава

а данс и котанчев и цветко йовчевски и светльо зетя на охр.фирма изпълняват

партийно поръчение на ДС - ДпС -КГБ и бсп - ЦК и атака - КГБ - ФСБ

23.02 2015 в 18:09

Ами кого са подслушвали! Подслушвали са ЧЕРВЕИТЕ в МВР дето са снасяли инфо на частното МВР на Боко командвано от Пашата...

23.02 2015 в 17:07

От всичките "изтичания" някой разбра ли кого са подслушвали тези "червеи"?
Почти спрях да пиша тук, понеже ми дойде до гуша от постоянната тъпня "Не сте попълнили правилно текста от картинката, опитайте пак!"

23.02 2015 в 14:43

Бушоните на путин в България ще изгърмят един по един :Д

23.02 2015 в 14:26

Време е за ШОУ! :)