Шефът на ВАС опитал да спаси Владимира Янева около „Червей“

OFFNews 03 ноември 2015 в 22:11 8513 4

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев опитал да спаси бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева около аферата „Червей“ за незаконните подслушвания.

Това става ясно от разговор между Янева и съдия Румяна Ченалова, запис от който изтече в платформата „Balkanleaks”, цитиран от „Биволъ“.

Разговорът между Янева и Ченалова, която беше отстранена около аферата „Белведере“, се е провел на 19 февруари тази година, в деня на отстраняването на Владимира Янева от ВСС след искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Георги Колев предложи Янева да бъде отстранена като шеф на СГС, но не и от съдебната система. ВСС обаче гласува срещу неговото предложение.

От записите става ясно, че Колев е искал намесата на и на премиера Бойко Борисов, но той не му е всигнал телефона.

Ето и стенограмата от записа:

Владимира Янева: Обаче днеска (19 февруари) какво става. Днеска става, че те (ВСС) се изпокарват зверски. Решават, че трябва да ме изслушат, процедура, която никъде под слънцето я няма. Вътре става едно гъмжило. Жоро Колев ми се обажда и казва: Тука хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема.

И тогава вече, нали знаеш по закон, е задължително да ме отстранят. Защото 230 от ЗСВ казва, (ако си привлечена е императивно), ако е образувано срещу тебе – може, ал. 2, ал. 1 ако си привлечен – следва. И той казва: Не знам дали не е по-добре да те отстраним. И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши това нещо. Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам.

Румяна Ченалова: Добре де, защо, аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и…

Владимира Янева: Не знам… не мога да ти кажа, не знам.

Прекъсване…

Владимира Янева: Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Неразпознат мъжки глас: Красота.

Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.

Според „Биволъ“ това е само първият от поредица разговори, изтекли в „Balkanleaks”.

По повод изтеклия запис Георги Колев коментира, че твърденията от записа са „абсолютно неверни“.

"Разбира се, познавам Владимира Янева, не мисля, че се нуждае от каквито и да е съвети, тя знае как да се държи и какво да прави. Премиера не съм го търсил по този въпрос. В никакъв случай. И въобще не сме разговаряли на тази тема“, посочи Колев.

Румяна Ченалова не е отрекла, че се е срещала с Янева и е разговаряла с нея, но е отказала да коментира записите.

Самата Владимира Янева пък затворила телефона, след като разбрала по какъв повод я търсят.

Владимира Янева беше назначена за шеф на СГС въпреки данните за конфликт на интереси. Янева не беше санкционирана въпреки скандала със случайното разпределение на делата в СГС.

Тя беше отстранена едва след аферата „Червей“, след която премиерът Бойко Борисов обяви, че виновните заслужават 400 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови