Съмнителна промяна във ВАС заплашва случайното разпределение на делата

OFFNews 20 октомври 2015 в 08:20 3419 0

Съмнителна промяна във ВАС заплашва случайното разпределение на делата

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев скоростно прокара спорна си идея за създаване на специална колегия, която да разглежда само касационни дела. 

Идеята е приета скоростно в понеделник на заседание на Пленума на ВАС, след като беше огласена в петък с гласовете на 48 съдии срещу 31 против. Аргументите за прокарването на идеята са, че така ще се разтоварят магистратите, но основната критика срещу нея е свързана със заобикалянето на принципа за случайно разпределение на делата

Сега във ВАС съществуват две колегии, в рамките на които отделенията разглеждат дела по различна материя, а на случаен принцип се избира само докладчикът по конкретен казус, припомня сайтът "Съдебни репортажи". Тази практика бе многократно критикувана от неправителствените организации и съсловието, тъй като на практика от един петчленен състав случайно се избира само един от съдиите. Не са рядкост случаите, в които са се появявали обосновани съмнения за съставяне на извънредни състави по щекотливи дела.

Според изданието съдии са предложили Пленумът да се отложи, тъй като е бил свикан в нарушение на чл. 121 от Закона за съдебната власт. В него е регламентирано, че в Пленума на съдиите могат да участват главният прокурор, председателите на административни съдилища и други съдии, председателят или член на Висшия адвокатски съвет и министърът на правосъдието. Според ал. 2 от същия член председателят на ВАС уведомява за датата и часа на провеждане на заседанието горепосочените, които могат да взимат становища по въпросите, разглеждани от Пленума.

С други думи председателят на ВАС не е уведомил заинтересованите страни в нарушение на ЗСВ, а част от съдиите са възразили, че промяната, която се обсъжда, е съществена и не касае единствено ВАС. Предложението за отлагане на Пленума обаче не е било прието. Още по-обезпокоителното е, че на практика обсъждане в професионалната общност не е имало, а информация за идеите на Колев се появиха в медиите в петък – три дни (два, от които почивни) преди събранието във ВАС.

Заобикалянето на принципа за случайно разпределение на делата беше причина за избухване на скандал, след който се стигна до оставката на съдията от СГС Румяна Ченалова и изправянето ѝ пред съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови