Quantcast

Съдът: Има данни за престъпление на Цветан Василев, но не и обвинение

Ново двайсет: Милионите от КТБ били изнесени не за ден, а за години

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2014 в 07:38 7338 9

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Изнесените в брой от КТБ над 205 милиона лева били изнесени не за ден, а за години – от декември 2011 година до 19 юни 2014 г.

Тази теза лансира Софийски градски съд след 9-часово заседание, на което се гледаха мерките за неотклонение на четиримата задържани във връзка с кризата, довела до фалита на Корпоративна търговска банка.

Тези твърдения идват съвсем навреме след невъзможността на БНБ да убеди обществото в твърденията си, казани в петък само пред подбрани предварително журналисти. Според изявлението на УС на БНБ от КТБ са били изнесени в брой суми във валута с левова равностойност близо 206 милиона. Никой от УС на БНБ не успя да обясни как така се изнасят за един ден, посред бял ден, в брой толкова голям обем банкноти. Никой не показа и записи от камерите на КТБ, за да потвърди изнасянето на чували или куфари с пари.

Необичайна бе и друга констатация на съдия Пенка Велинова от Софийски градски съд – че има данни за извършено престъпление от Цветан Василев, но срещу него няма обвинение.

Според прокуратурата Цветан Василев опитал да прикрие липсата от касата, като разпоредил издаването на фалшиви счетоводни документи за отпускани кредити. 

В крайна сметка съдът остави в ареста главния касиер Маргарита Петрова, посочена като извършител, и заместничката й Борислава Тенева-Кючукова, която била помагач. Главният счетоводител на банката Мария Димова остава под домашен арест заради здравословни проблеми, а изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев е освободен под гаранция 10 000 лева.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. Заседанието по делото на 22 юли от 10 часа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2014 в 15:45

Я се осъзнайте. Откъде накъде съдът ще казва, че има данни за каквото и да било? Това е работа на прокуратурата. Откъде накъде съдът ще казва откога, как и от кого са взимани/премествани/пипани/непипани някакви пари? При това на първото си заседание по казуса? Това е работа на прокуратурата. Прокуратурата каза, че парите са изнесени. После се отметна (мил пардон за кой ли път!!)и изтресе, че са крадени от 2011 г. Че и от декември. Кога го разбра това за два дни? И какво още, напълно противоположно, ще разбере цацаратурата в следващите два дни?

14.07 2014 в 11:42

Ако някой се интересува да разбере откъде се учат как се изнасят ефективно кинти зад граница, нека прочете "The dance of the millions". Автора е живял и в други държави от третия свят (освен БГ) и знае как са извлачвали парите копелетата. КГБ също им е дало безплатни уроци..
Тези двете женички на снимката нищо чудно да го отнесат яката.Въпроса ми е дали го заслужават..и те са били притиснати от живота и те гледат деца и те са изпълнявали нареждане.Всички знаем как се баяка в подобни фирми (банки).
-Мигленке, донеси едно платежно на шефа..., Цецке, бегай до трезора...,душице, подпиши тука , да не ти се ... мамата.
Само тва са чували по цял ден. Нищо чудно да ги тикнат зад решетките и те пак ще са дребни изкупителни жертви. Големите рибки искам да видя как ги заключват. Никой не може да ме убеди че женичките са по-долни и по-опасни от Брендо да речем. Или от предатели като станишко и пръвко..

14.07 2014 в 10:43

Народът продължава да спи, не знам какво е нужно да стане, че да се събуди??? Тия тъпунгери водят вече няколко месечно театро и мисля, че реакцията на народа(която я няма никаква) отговоря много ясно на въпроса КАК милиони и милиарди изтичат! Цяла седмица някакви индивиди задават риторични въпроси, може би да отчетат дейност ....

14.07 2014 в 10:25

За останалите, мистър Ип, трябва да се попитат Банков надзор , г-н Искров, УС -БНБ, Главна прокуратура, министерство на финансите, МВР-ДАНС-Финансово разузнаване какво е станало с тях?! Хайде в КТБ може да откраднат или изтрият инфо с досиета. Но е чудно, че всичко е изчезнало, а това са 3,5 млрд... 2/3 от кейпитъла оборот на КТБ... Резервните копия и те ли са изнесени? Тогава в БНБ група хора излиза, че играят комбина с Василев? Ами намерете ги Разплетете случая и ще откриете следите! Или трябва някой да открадне милиардите а останалите солидарно да платим тия пари, щом БНБ ги гарантира? Да искаме независим банков одит на БНБ от ЕЦБ и разследване операциите на тандема Пеевски-Василев!

14.07 2014 в 10:00

А какво става с кредитните досиета за 3,5 милиарда? Тях горили ли са ги, с микрубуси ли са ги изнасяли, файлове ли са трили или друга екзотична версия има?

14.07 2014 в 09:46

А за Боци, Доган, Местан, Цацаров, Искров изобщо няма никакви данни за престъпление......

14.07 2014 в 08:47

То винаги се знаело че политиците, разбирай комунделите боядисани и пребоядисани са престъпници, но тоя път яко настъпиха мачето по опашката, ако си мислят че това ще им се размине като при голямото грабителство 96-97, то явно са си още в стар филм.

14.07 2014 в 08:40

"Когато влакът е влязъл в гарата, сигнализацията е светела за отклонение, но де факто те не са намалили скоростта, намалили са я само от 100 на 98 км., а за отклонението, в което е трябвало да влязат, се изискват 40 км. Самите машинисти не са си свършили работата. Това не е автоматично устройство, което да движи влака, това не е компютър", заяви Кръстев.

"Когато банкерът е влязъл в банката, сигнализацията е светела за отклонение, но де факто те не са намалили източването, намалили са само от 100 на 98 милиона, а за отклонението, в което е трябвало да влязат, се изискват 40 милиона. Самите надзорници не са си свършили работата. Това не е автоматично устройство, което да движи банката, това не е компютър", заяви Искров.

Хмммм.. Върши работа.....

14.07 2014 в 08:39

За канарчета ли ни вземат тези мили хора от Цацаратурата и от БНБ. Кой малоумник ще тръгне да изнася милиони в куфари през граница на порции. като може а година и нещо да си ги измъкне чистичко и изпрано, елегантно и да нямат хващане. Още повече че не се е налагало да бърза - година е все пак, не само на 19 юни?! Последно господа. Да не се окаже утре, че тези пари ги дължали на Пеевски, но му ги откраднали и изнесли зад граница, скрити в тайници на емигрантски бусове.