С благоволението на "Атака" парламентът събра кворум

Елица Мартинова 18 февруари 2014 в 10:15 3799 8

Волен Сидеров

Снимка БГНЕС

На извънредното заседание днес парламентът успя да събере кворум и ще продължи с приемането на второ четене на новия Изборен кодекс.

Сутринта в пленарна зала се регистрираха 127 депутати. От банките отсъстваха народните представители на ГЕРБ. След като стана ясно, че мнозинството е събрало кворум, бившите управляващи се появиха на заседанието.

Големият въпрос днес бе дали депутатите от "Атака" ще се регистрират. Вчера те напуснаха пленарна зала, защото ръководството отказа да разгледа предлаганата от лидера Сидеров декларация, осъждаща петъчното изказване на Хюсеин Хафъзов от ДПС. Днес председателстващата Мая Манолова подложи на гласуване дали декларацията на Сидеров да бъде вмъкната в дневния ред.

Със 132 гласа "за" и 9 "въздържал се" точката бе вмъкната в програмата. Към проекта на "Атака" обаче бе "прикрепена" и декларация, изготвена от председателя на НС Михаил Миков. Тя е формулирана така: "Декларация във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа". Тя ще бъде внесена в пленарна зала, след като бъде обсъдена с всички парламентарни групи. Очаква се, че текстът на Миков ще бъде далеч по-мек от варианта, предложен от "Атака", и най-вероятно парламентът ще приеме именно декларацията на председателя на НС.

Обсъждането е насрочено за 15 ч. днес. По план извънредното заседание трябва да се проведе между 10 и 19 ч. По този начин, в известен смисъл управляващите си осигуриха присъствието на "Атака" поне до ранния следобед, когато ще се разгледа техният проект за декларация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!