Русия може да оспори договора за ремонта на изтребителите ни в Полша

Юлиан Христов 22 октомври 2015 в 18:02 4224 17

Русия може да оспори договора за ремонта на изтребителите ни в Полша

Снимка OFFNews

Днес във Варшава министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк подписаха споразумение за "логистична подкрепа" за 6 двигателя на български МиГ-29.

Руската компания РСК "МиГ" може да оспори споразумението между България и Полша за ремонта на двигатели на българските изтребители МиГ-29.

От пресслужбата на компанията съобщиха, че споразумението нарушава правата на корпорацията. Става въпрос за това, че Полша няма лиценз да извършва ремонт на двигатели от други държави.

По-рано днес споразумението беше подписано на официална церемония във Варшава от министъра на отбраната Николай Ненчев и полския му колега Томаш Шемоняк. В споразумението се предвижда ремонт на шест двигателя и временно използване на два полски двигателя за 2 години.

Пред журналисти полският вицепремиер и военен министър каза, че не очаква Русия да атакува споразумението в арбитражен съд.

„Знаем, че те протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин“, коментира той.

Според руската компания обаче Полша няма лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонти дейности по двигателите. Генералният директор на РСК "МиГ" Сергей Коротков предупреди, че по-нататъшното използване на самолетите и безопасността на пилотите ще бъдат поставени под въпрос. „Съжаляваме, че такова решение е прието единствено по политически съображения, а най-вероятно решението е в резултат на външен натиск”, добави Коротков.

"Това е един много сериозен избор - да бъдат ремонтирани първоначално двигателите, а после и цели самолети. За България това не е само избор на бизнес партньор, но и геополитически избор. Оценяваме смелият подход на министъра ви, на правителството. Полската страна ще положи всички усилия този договор да бъде изпълнен коректно навреме и качествено", каза полският министър на отбраната след церемонията по подписването. 

"Това не е просто един договор. Това е една заявка за дългосрочно сътрудничество, заявка от страна на България за много по тясна интеграция в рамките на ЕС и в НАТО. Това е геостратегическият избор на България. Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша", каза Николай Ненчев.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обясни, че е доволен от подписаното споразумение, защото то дава възможност ВВС да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство.

"Усилията, които бяха положени, дават възможност и за глътка въздух на българските ВВС, на българската армия и като участници-членове на алианса да изпълняваме достойно ангажиментите си", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!