11 млн. лв. на година струва поддръжката на изтребителите ни

Юлиан Христов Последна промяна на 08 март 2015 в 14:15 3071 5

11 млн. лв. на година струва поддръжката на изтребителите

Снимка Боян Георгиев

Средно 11 млн. лв. на година струва поддръжката на изтребителите МиГ-29 от състава на Военновъздушните ни сили. Това показват данни на Министерството на отбраната по сключените до момента осем договора с дружеството ОАО „РСК „МиГ”. Справката беше изготвена след запитване на OFFNews.

От нея става ясно, че от септември 2011 година до момента Министерството на отбраната е похарчило 16 148 138 млн. евро за осигуряването на летателната годност на МиГ-29. Договорите са сключени по силата на рамково споразумение от 2011 година. То е със срок на действие 48 месеца, което означава, че изтича в края на тази година.

По време на парламентарния контрол в петък министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че ремонтите на наличните МиГ-ове излизат скъпо, като очакванията са до 2029 година за поддръжката им да бъдат изхарчени 1.6 млрд. лв. Затова министерството е по-склонно да даде тези пари за придобиване на ескадрила нови бойни самолети. Проектът е изготвен и трябва да бъде внесен в Министерски съвет.

Министерството на отбраната обаче не разполага с нужните средства. Правителството наложи и забрана за държавните гаранции и финансирането на големи инвестиционни проекти – какъвто е и проектът за купуване на нови самолети за бойната ни авиация. Според разчети на кабинета до 2017 година държавата няма да има възможност да задели 800 млн. лв. - очакваната цена за нови самолети. 

Проектът може да бъде задвижен единствено след актуализация на бюджета за отбрана. След посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг у нас беше направен намек, че подобна актуализация ще бъде направена през есента.

Закупуването на нови изтребители, както и други модернизационни проекти, до голяма степен е свързано с ангажимента, който страната ни пое за увеличаване на разходите за отбрана. Тази година те трябва да са 1.5% от БВП, но реално са около 1.3%. Допълнителните пари за превъоръжаване могат да дойдат единствено от новия заем от 16 млрд. лв., който правителството и парламента одобриха.

Командването на Военновъздушните сили предвижда процедурата по снемане от въоръжение на наличните изтребители да става поетапно, като самолет Миг-29 ще бъде снет след придобиването и въвеждането в оперативна готовност на нов тип основен боен самолет. До тогава обаче има реална опасност ВВС да останат само с два действащи изтребителя. Това означава, че охраната на въздушното ни пространство трябва да бъде поет от някоя от съседните ни НАТО-вски държави – Турция, Гърция или Румъния. Въпреки че румънците купиха 12 броя употребявани F-16, те все още не могат да ги експлоатират пълноценно, тъй като обучението на пилотите им не е приключило, твърди сайтът pan.bg. Според изданието Румъния е пратила искане до португалското правителство за включване на бойни самолети по охрана на въздушното пространство на страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2015 в 08:29

1. Един нов самолет нима не струва пари?
Като изхарчим 1,6 млрд. за стари морално остарели Ф16 нима няма да плащаме по 11 млн., че и отгоре за поддръжка?

2. С тия морално остарели таратайки дето ще ни ги набутат не се държат по - различно от автотърговец от Горубляне.


3. Наречете ме путинофил, но даже и малко дете без никакво познание в авиацията когато погледне характеристиките на МиГ и Ф16 веднага ще разбере, че МиГ е по - добър, няма нито един показател по - който Ф-ката да е по - добра. Вие си говорете за политики Путини и Обами, но стане ли въпрос за техника, поне малко използвайте компютрите си за различно спорене за безмислици по сайтовете за новини.

08.03 2015 в 22:40

Ахах,абе Атанасова,според тебе поддръжката н а същия брой Ф 16 например без пари ли ще излиза?
Тва да не е като да туриш газова уредба на таратайката и айде...

08.03 2015 в 18:49

atanasova, не "по възможност", а задължително НЕ ТРЯБВА да бъде руска, по обективни причини - България, за голяма радост е член на НАТО, а не на евразийский союз и като такъв следва да има оперативна съвместимост с въоръжението на страните-съюзнички!

08.03 2015 в 17:32

Колкото и да кърпиш едни стари обувки, все ще си останат стари обувки. Трябва ни по-нова техника. По възможност да не е руска.

08.03 2015 в 15:07

Що цитирате ведомественият военен сайт на Кремъл - pan.bg?!
Срам и позор