Ненчев подписа в Полша споразумение за ремонта на двигателите на МиГ-29

Сделката ще струва на Министерството на отбраната близо 12 млн. лв.

ЮЛИАН ХРИСТОВ - ВАРШАВА 22 октомври 2015 в 11:33 9383 7

Министърът на отбраната Николай Ненчев подписа споразумение за логистична подкрепа на 6 двигателя на изтребители МиГ-29. Това стана на церемония в полското Министерство на националната отбрана във Варшава. От полска страна споразумението беше подписано от министъра на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк.

Ремонтът на един двигател ще излезе 1.023 млн. евро. Общата стойност на споразумението е 6.138 млн. евро. Всички разходи по транспорта на двигателите се поемат от полската страна. Министерството на отбраната ще плаща за всеки един двигател, след като той бъде върнат обратно и приет от българска страна. 

До 20 дни след подписване на споразумението Полша трябва да предостави два двигателя за самолети МиГ-29, които българските ВВС ще ползват 24 месеца или до изтичането на ресурса им от 200 часа.

В същото време България ще изпрати в полски завод 6 двигателя. Първите четири от тях трябва да бъдат ремонтирани в рамките на половин година. Удължаването на ресурса им ще бъде с 350 летателни часа или 8 години. Гаранцията, която поляците дават, е 24 месеца или 200 летателни часа.

Последните два двигателя ще бъдат готови в срок от четири месеца след приключване на ремонта на първите четири.

Върху общата сума на споразумението българската страна няма да плаща ДДС, мита и такси. За сравнение при изпълнение на ремонт в Русия, при вноса на ремонтираните двигатели към стойността на ремонта се заплащат допълнително 2,7 % мито и 20% ДДС, което е общо около 23,24% върху стойността на ремонта, показват разчетите на военното министерство.

В споразумението е записано още, че България ще предостави на полските ВВС два от ремонтираните двигателя за ползване за две години или до изтичането на 200 летателни часа. 

Предстои провеждането на преговори с полската страна за изпълнение на следващите два етапа от споразумението за сътрудничество във военната област - цялостна логистична поддръжка на изтребители МиГ-29 и привеждане на самолетите към стандартите на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

25

Red or Dead

13.05 2016 в 21:51

А тук е било голямо шоу