Ненчев подписа в Полша споразумение за ремонта на двигателите на МиГ-29

Сделката ще струва на Министерството на отбраната близо 12 млн. лв.

ЮЛИАН ХРИСТОВ - ВАРШАВА Последна промяна на 22 октомври 2015 в 11:33 8437 7

Министърът на отбраната Николай Ненчев подписа споразумение за логистична подкрепа на 6 двигателя на изтребители МиГ-29. Това стана на церемония в полското Министерство на националната отбрана във Варшава. От полска страна споразумението беше подписано от министъра на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк.

Ремонтът на един двигател ще излезе 1.023 млн. евро. Общата стойност на споразумението е 6.138 млн. евро. Всички разходи по транспорта на двигателите се поемат от полската страна. Министерството на отбраната ще плаща за всеки един двигател, след като той бъде върнат обратно и приет от българска страна. 

До 20 дни след подписване на споразумението Полша трябва да предостави два двигателя за самолети МиГ-29, които българските ВВС ще ползват 24 месеца или до изтичането на ресурса им от 200 часа.

В същото време България ще изпрати в полски завод 6 двигателя. Първите четири от тях трябва да бъдат ремонтирани в рамките на половин година. Удължаването на ресурса им ще бъде с 350 летателни часа или 8 години. Гаранцията, която поляците дават, е 24 месеца или 200 летателни часа.

Последните два двигателя ще бъдат готови в срок от четири месеца след приключване на ремонта на първите четири.

Върху общата сума на споразумението българската страна няма да плаща ДДС, мита и такси. За сравнение при изпълнение на ремонт в Русия, при вноса на ремонтираните двигатели към стойността на ремонта се заплащат допълнително 2,7 % мито и 20% ДДС, което е общо около 23,24% върху стойността на ремонта, показват разчетите на военното министерство.

В споразумението е записано още, че България ще предостави на полските ВВС два от ремонтираните двигателя за ползване за две години или до изтичането на 200 летателни часа. 

Предстои провеждането на преговори с полската страна за изпълнение на следващите два етапа от споразумението за сътрудничество във военната област - цялостна логистична поддръжка на изтребители МиГ-29 и привеждане на самолетите към стандартите на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59994

25

Red or Dead

13.05 2016 в 21:51

А тук е било голямо шоу

22.10 2015 в 18:47

Абе лайнар, ти разбираш ли че става въпрос за РУСКИ самолети бе идиот?!
Какво нато, какво ес какви поляци?
И накрая поне стана ли ти ясно, че цената е с някакви си 2% по ниска от руската при всичките предимства и данъчни еквилибристики. И при това ще се влагат стари части! И съответно ще се обезкостяват останалите самолети.
Какво повече има да се пениш?
"Прекрасна цена" без нови части!
Частна полска компания, без държавна гаранция срещу руска държавна компания, при това производител!
Като искат да сме авангард, сваляме руските самолети и ги пускаме на поляците или на украинците. Те последните останаха без действащи миг 29 в момента.
И да вкарва обонго тук нови Ф-ки или каквото там отпусне и толкова!
Чисто и ясно.
Като ще сме с тях, да дават самолети и да прекратят веднъж завинаги зависимостта ни!
Да, ама не!
Та еба в простия чекиджия. Полша щяла да поеме "логистичната подкрепа" че ние разцепихме и разпродадохме пловдивския си завод, в който работиха 2700 човека и ремонтирахме и полски самолети!
Ние ще подкрепяме "санкциите" па поляците тарикати, ще си пазаруват части от руснаците.
Прост народ, слаба държава!

22.10 2015 в 17:12

КОГА СЕ ПРИБИРА ПЕРУКАН ДА ХОДИМ ДА ГО ПОСРЕЩАМЕ С БУКЕТИ.............:):):):):):):)

ПОМНИТЕ ЛИ ЕДИН ДРУГ ГЕРОЙ - БЪКИ МАВЗОЛЕЯТ ДЕТО СЪЩО ТОЛКОВА ГРЪМОГЛАСНО ПОДПИСА...ДОГОВОР:)::):):):

тапирите соросоиди са изпаднали в ступор:):):):)

чакам пърформанс........вече и ние ще имаме ...............................ЕДИН АЙРОПЛАН


БРАВОООООС