Румен Гечев: Схемата 60 на 40 е сбъркана и няма да сработи

OFFNews 06 юни 2020 в 16:10 3005 1

Румен Гечев

"Схема "60/40" няма да сработи и ние предупреждавахме многократно за това. Ние ще извадим кирливите ризи на сбърканата схема. Предупредихме, че съотношение 60% от държавата и 40% от фирмите е най-ниското съотношение в ЕС. Няма друга такава държава. Дори Румъния е пред нас със 75%, а в много страни в Европа беше 100%." 

Това заяви депутатът от ПГ на "БСП на България" Румен Гечев пред Дарик радио. 

Гечев каза още, че във временната комисия за контрол на средствата, изразходвани за преодоляване на последиците от коронакризата ще се проверява колко от заделените от правителството 1 млрд. лв. са били използвани, как и за какво. 

"Българското правителство отдели 250 млн. лв. за кредити. Те обаче няма да се реализират, защото много от кандидатстващите български граждани не отговарят на посочените условия и съответно няма да ги получат. До момента Българската банка за развитие (ББР) е сключила договор само с една търговска банка за отпускане на пари за отдаване на кредити на хората", каза още депутатът.

"Внасяйки закона за създаване на Държавната петролна компания, правителството признава пълния провал на контролираната от него Комисия за за защита на конкуренцията, която казва, че не е могла, а според мен не иска, да докаже, че ключовите играчи там, освен че продават бензин, имат и ловни стопанства. Факт е, че премиерът и редица други министри обичат да посещават тези ловни стопанства, обичат да се явяват по мачове, да се срещат в кабинетите си с тези хора. Защо да имат аргументи да разбият картела?", коментира народният представител. 

Той зададе и въпроси: "Колко данъчни складове ще бъдат построени? Какъв дял от данъчните складове ще контролират, така че да могат да въздействат? Не казват - колко бензиностанции ще бъдат построени? Колко ще коства на бюджета и колко ще вземат на българския данъкоплатец? Кой ще ги построи тези бензиностанции? Какъв ще е крайният ефект от това? И след като не са представили нито едно число, след натиск от наша страна, започнаха да излизат премиер, министър на икономиката, да обясняват, че ще бъдат построени 100 бензиностанции. Само че не е нужно човек да е икономист, за да знае, че бензиностанциите в България са над 3000, а с ведомствените - над 4000. И тук изниква въпросът - как със сто бензиностанции ще влияеш на цените? Това е напълно абсурдно и противоречи на здравия разум. За мен това е пиар на правителството на ГЕРБ."

По темата за процесите в БСП, Румен Гечев коментира: "Корнелия Нинова е добър лидер. Да, има фактори в БСП, които апелират за влизане в бъдеще в коалиция с ГЕРБ, но за мен това е крайно неприемливо. Няма как да управляваме с тази "шайка"." Той се обърна към хората в БСП: "Предлагам на всички колеги и приятели на партията - да се хванем и да проведем един добре организиран, убедителен и свободен избор за председател на партията наесен. Смятам, че след него ще утихнат вътрешнопартийните противоречия, подклаждани от определен кръг хора, които защитават своите интереси, някои от които преследват само своите лични икономически интереси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

1

stanimir_13

06.06 2020 в 16:40

Сбъркан си ти, другарю Гечев. Помним Виденовата зима, но и кой беше финансов министър. Някак си не ти отива да даваш акъл. Не, че съм фен на Владко, наглия.