Росен Христов: Само ПП и ДБ имат интерес, различен от националния

Посредниците, чрез които купуваха руски газ, се опитаха да ни продадат резервирани терминали на 10 пъти по-висока цена, заяви министърът на енергетиката

Ружа Райчева 06 януари 2023 в 15:05 3867 9

Росен Христов в кулоарите на парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росен Христов в кулоарите на парламента

Само ПП и ДБ очевидно имат интерес, различен от националния. Посредниците, чрез които купуваха руски газ, се опитаха да ни продадат резервирани терминали на десет пъти по-висока цена. Сега пак успяха да закупят такива терминали, и след като успяхме да осигурим доставки през Турция.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в кулоарите на парламента, след като беше изслушан в рамките на традиоционния парламентарен контрол. Той категорично отрече, че се доставя руски газ. Тази седмица "Булгаргаз" подписа споразумение за срок от 13 години, с което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ".

Днес Христов обясни, че газът, който ще бъде разтоварван в Турция, е този, който щяхме да разтоварваме в Гърция, ако бяхме уговорили повече терминали. По думите му с това решение на практика се осигурява целият необходим капацитет за разтоварване на втечнен газ. Министърът гарантира, че всички танкери, които получаваме, не са с източник Русия. 

"Танкерите ще се разтоварват в Турция и ще се транспортират по газопреносната мрежа в България. Досега използвахме ексклузивно гръцките терминали. Всички спекулации за нещо друго са абсолютно необосновани. Няма недостиг на газ, а на инфраструктура. Представете си магистрала, по която само една лента работи”, обясни Росен Христов.

Енергийният министър обяви, че предходното правителство е оставило след себе си хаос и служебният кабинет е бил принуден аварийно да търси газ месец за месец, в постоянно напрежение, без сигурност на доставките и цените. Росен Христов заяви, че в енергетиката нещата са дългосрочни и е нормално да се сключват договори за 10 години и повече. 

Той обяви, че търговете за доставчици на природен газ през 2023 г. са приключили. Общо 12 компании са участвали и доставките им са разпределени месец по месец. Съгласно условията няма руски участници, заяви Христов. 

"Работим изключително с европейски и американски компании и този газ ще бъде доставен в Турция. Доставчиците на втечнен газ си намаляват разходите, знаейки, че има къде да го разтоварим. Като имаме дългосрочно регистриран капацитет, можем да сключваме дългосрочни преговори", каза още той. 

Междувременно от ПП поискаха извънредно заседание на парламента във вторник, по време на което да изслушат Росен Христов. От групата на Кирил Петков и Асен Василев смятат, че служебният кабинет прави опит да се върнат доставките на газ от „Газпром“, този път през Турция:

Изразяваме тревога, че договор, който касае стратегическа за националната сигурност област, се сключва непрозрачно и за срок от 13 години. Изслушването цели да изясни параметрите, обхвата, условията и целите на подписаното на 3 януари "Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Република Турция, сключено между "Булгаргаз“ ЕАД и турския газопреносен оператор – Боташ А.С.", както и за потенциалното му отражение върху България в условия на нестабилен енергиен пазар в Европа. Оставаме озадачени от факта, че гореспоменатото споразумение е подписано от „Булгаргаз“, а не от системния газов оператор – „Булгартрансгаз“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

9

Diogen

07.01 2023 в 18:56

В България стана много модерно руски агенти да говрят за защита на националните интереси. Надявам се този глупендър по-скоро да се разкара от общественото пространство. Заедно с цялото бездарно правитеслтво на престъпния политически консорциум Гугутков-Мунчо.

-240

8

редовно четящ

06.01 2023 в 20:11

Когато едно пр@ст@ жиг@ло стане министър, резултатът е такъв.

1042

7

danvan

06.01 2023 в 17:15

Слушайте келнерчето. Като бивш яхтаджия знае всичко ;)

936

6

escrin

06.01 2023 в 16:24

LOL верно ли е така ве, чичо Росене? Да не би да лъжеш малко? България не може без Газпром, нали така беше? Мръсни руско-турски уроди, един път да приключим с баш шефа ви в Кремъл друга песен ще запеете

1220

5

хr4

06.01 2023 в 15:48

"...Росен Христов: Само ПП и ДБ имат интерес, различен от националния..."
Точно ти ли намери да се изкажеш бе, плужек мазен?!

345

4

Джендо Джедев

06.01 2023 в 15:20

Хахахаха, деденце, то си ти личи, че се информираш от източници като тоя плужек, хахахахаха!

-795

3

Дедо МразИ

06.01 2023 в 15:18

Поредното доказателство за далаверките и грабежите на Лъжеца и Лрадеца

10298

2

AntiZ

06.01 2023 в 15:14

Този пенис с бенка няма ли кой да го осъди за лъжите, които ръси? Що ми прилича на един друг пенис с най-мъжкото име на света - путкин? Или бъркам?

345

1

Джендо Джедев

06.01 2023 в 15:12

Роска, кво стана с "неизбежния Газпром", получи ли си сребърниците от тях? Или ти показаха среден пръст? Подозирам второто. Язък, че им прави такива наколенки! Ма на теб си ти харесва и без друго, така че не те мисля! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!