"Булгаргаз" ще има достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция

OFFNews 03 януари 2023 в 14:26 1742 1

Подписване на споразумение между

Снимка БГНЕС

Подписването на споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

"Булгаргаз" подписа днес споразумение за срок от 13 години, с което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ".

Така до 1,5 млрд. куб. м природен газ годишно може да бъде трансфериран към България от Турция. 

Документът бе подписан от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ" в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

По думите на министър Росен Христов споразумението решава проблема с липсата на инфраструктура, с който страната ни се е сблъскала миналата година. По този начин страната ни има възможност да купува природен газ от всички световни производители и да го разтоварва в Турция, с което се надява да бъде решен проблемът с липсата на достатъчно инфраструктура за разтоварване на втечнен природен газ, посочи той.

Христов определи споразумението като исторически момент. То е било договорено на Коледа.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви:

"Моето пожелание е 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните ни отношения най-вече в енергетиката. През миналия месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а ние се срещнахме с моя колега Христов, за да обсъдим определени приоритети, с които от днес вече започваме да реализираме. Срокът на това споразумение е 13 години, като 1,5 млрд. куб. метра газ годишно ще бъде трансфериран и сигурността на доставките в Европа ще бъде в по-голяма степен осигурена. Благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

03.01 2023 в 14:45

Честито на Путлер, другите орки и БГ рашистките подлоги.

Март месец Путлер подписа указ да му се плаща само в рубли. Декември месец подписа указ, че може да се плаща "във валутата на договора". Т.е. предишният указ е нарушение на договорите. Ама слаби му излязоха ангелите и нали "санкциите не работят" след 8 месеца клекна.
И още ще клекне докато най-накрая легне два метра под земята, където му е мястото. Въпреки че е по-добре да бъде изгорен или потопен на неуточнено място в Океана.