"Реформаторите не купуваме гласове, но други партии го правят"

ОFFNews 05 август 2015 в 19:21 2510 7

Димитър Делчев.

Реформаторският блок не купува гласове. Промените в Наказателния кодекс, чрез които искаме да се премахне наказанието за провокация за подкуп и увеличаване на наказанията за купуване на гласове, не са проблем за нас. Те могат да уплашат онези партии, които използват порочни практики. Приемането на подобни промени и приравняването на престъпленията, свързани с корупцията, с по-тежки деяния ще бъде показател, че законодателят е осъзнал тежестта на престъплението и има воля да се бори с него.

Това заяви пред БНР Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

Според него РБ още от създаването си води борба с корупцията и припомни изготвения от Меглена Кунева Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

"Много трудно се разкриват такива престъпления и голяма част от досъдебните производства се провалят. Обикновено в такива престъпления са замесени двама човека и ако един от двамата не издаде престъплението, органите на реда много трудно могат да съберат доказателства, затова искаме да облекчим наказанието за този, който съдейства на органите на реда", коментира политикът.

Относно текстовете за разговори между магистрати и политици Делчев заяви, че основната цел е гарантиране на независимостта на съдебната власт. Това са предложения насочени към борба с корупцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови