„Продължаваме да затваряме кранчетата, черни пари искат да събарят кабинета“

OFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 17:16 7638 28

Изпълнението на приходите към 31 юли 2015 г. ще бъде малко над 19 милиарда лева, което представлява 62,7% от годишния размер – един процент, който не е постиган в последните години. Това заяви зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието на Министерския съвет, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието. 

Само като преизпълнение това е 13% по-висока събираемост отколкото за същия период на миналата година или в пари това са около 2 200 милиона лева. Разбира се, тук има данъчни и неданъчни приходи, има и европейски средства, но това, което нас в момента ни интересува, е по-добрата данъчна събираемост, която представлява 1 370 милиона повече, отколкото за същия период на миналата година. Тук искам да дам само един конкретен пример, който се отнася за Агенция „Митници“. Само за месец юли са събрани 64 милиона лева повече от акцизи и това е точно в резултат на борбата с корупцията и измамите, които съществуват по нашите митници и граници. Така че, това е един действително впечатляващ резултат, допълва Ананиев.

По думите му преизпълнение има и на събираемостта на здравните и осигурителните вноски, но в какъв размер е то ще стане ясно в края на годината. 

Бележим излишък към края на месец юли от 801 милиона лева, като за същия период на миналата година дефицитът е бил 1,147 млрд. лева, което означава едно много сериозно подобряване, което надявам се да го съхраним до края на годината. Всичко ще зависи от изпълнението на европейските програми. Там предстоят да се финализират редица проекти. Има и още един фактор, това са общините, които имаха значителни наличности в началото на годината – над един милиард лева, обаче естествено и покрай предстоящите избори кметовете започват да харчат сериозно тези излишъци и наблюдаваме ежемесечно, но не можем да въздействаме там, защото това са собствени приходи, допълва Ананиев. 

"Тук искам специално пак да благодаря и на прокурорите, на МВР, на ДАНС, особено на БОП, на Дирекция на полицията, защото тези звена, които направихме... не знам, госпожо Кунева, била ли сте там в звената горе, в междуведомствения координационен център, но с госпожа Бъчварова отидете и ги вижте, защото за мен това е материалната битка и най-видима с корупцията и контрабандата. Това са черните пари, които се генерират. Това са сто процента черни пари, които се разливат и корумпират цялата система и държава", коментира данните премиерът Бойко Борисов.

"Сами разбирате, всичко това е отивало в частни джобове и се изправя срещу нас. Затова искам още един път да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля, има правителство. Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори са точно тези, които понасят най-големите щети в момента. Защото това означава да няма държава шест-седем месеца, това е… сега даже кораби, които ги бяхме нарочили заради контрабанда на горива, отидоха на докове да си ги ремонтират задълго и ще чакат смяна на правителството. Така и така не могат да работят, поне да си ги поправят. Смятайте какво чудо е срещу нас! Така че, още веднъж – търпение, воля, сила. Виждате – там, където може, подпомагаме, до приемането на новия бюджет ще се стараем – да, ето и за съдебната система дадохме миналата седмица, да, на Ненчев съм му казал (Ананиев, да знаеш, че съм му го обещал, на Горанов да му кажеш), сложи ли ми договор за ремонт на изтребителите на масата, му го финансираме веднага целия, за да гарантираме няколко години стабилност, докато се провеждат консултации и предварителни разговори, за да могат да се подготвят. Така че, максимално търпение, не се поддавайте на приказки. Това е целта – да има напрежение, да има клинове", допълва той.

"Там, където зависи само от нас, сме безкомпромисни; там, където трябва да постигнем по-голямо мнозинство, пак постигнахме максимум резултат. Така че, не се поддавайте на тези приказки. Не се поддавайте, те са поради тази причина да се вклинява напрежението, защото нищо по-добро не може да постигнем в момента с наличното, което има в България. А напротив, виждате резултатите са… не да ви казваме „ще направим“ (думичката „ще“ или бъдеще време), казваме ви какво има днес на сайта на Министерството на финансите. Всяка сряда, включително и днес, се планират, планират мероприятия. Забранил съм каквато и да е публичност, за да е притеснението още по-силно. Но всеки ден има по ДДС операции, по контрабандата, по източването на бюджета. И затова тези пари са събрани там. Така че, до октомври за новия бюджет каквото има да се движи много внимателно. Сега като подготвяте новия бюджет, планирайте това, за да го имаме в бюджета. И министерствата да могат да си планират конкурсите така, както трябва", казва още Борисов.

"Понеже харчим повече събраните пари и понеже ги слагаме на места видни, където всеки да знае и да види… Кой би казал: „Защо направихте съдебна сграда?“. Какво да ви кажат от опозицията – не я правете?! Да са я направили! Няма я. Да отидат да видят в какво работят съдиите и прокурорите. Или когато говорим за Ямболската болница, че ще дадем – да отидат в Ямбол да видят какво са сътворили. Ние не ги атакуваме, просто искаме да го направим. И аз, между другото, съм благодарен и на опозицията, че по тези теми влага разбиране, защото са правилни. Те не са за нас, те са за хората и за обществото. Така че продължаваме в пълен обем да затваряме кранчетата, където изтичат парите – това е и в здравеопазването, това е по здравни каси, това е в образованието…", посочва премиерът. 

Борисов коментира и предложените промени в здравната реформа на Петър Москов от страна на депутати от ГЕРБ. 

"Ето тук и сутринта с Москов работихме, даже и днес от ГЕРБ ще дадат и пресконференция в 14 часа, не само че никой не иска бламиране на Москов, защото тя не е на Москов, тя е на кабинета реформа, не само че не искат, работим и правим всичко възможно да се случат всичките реформи, виждате", подчерта той. 

По повод пожара край Лесово министърът на отбраната Николай Ненчев обяснява, че има нужда от ремонт на единия хеликоптер, който е включен в гасенето. 

"До момента имаме 213 тона изсипана вода. Може да си представите, държим ги по девет часа във въздуха. Искам да обърна внимание, че те се нуждаят от спешен ремонт и двата, ако искаме… и, не дай си, Боже, нещо се случи, в момента разполагаме само с един", казва той.

"За ремонт на двигателите около един милион на хеликоптер, но правим всичко възможно да ги ремонтираме тук, в наше дружество, имаме такова – „Летец“, за да бъде по-ниска цената. Направих известно проучване, мисля, че ако тук ги ремонтираме, цената е значително по-ниска. Около един милион на хеликоптер. Струва ми се, че поне два трябва да имаме в изправност, в такива случаи ги използваме на сто процента", обяснява министърът.

"Значи днес митниците и данъчните да работят за два милиона в повече още. Не искам да натискам повече Министерството на финансите, защото много неща се свършиха и нека след август, отпускарският месец ще мине, и септември имаме и октомври е бюджетът, така че затова предлагам на отбраната да си ги прави, а ще поемем ангажимент", отговаря Борисов.

Ненчев допълва още, че пожарът все още не е локализиран и затова след края на заседанието тръгва към мястото, за да следи ситуацията. 

Военният министър предлага и д бъдат поощрени военните, участвали в гасенето на пожара на Рила. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2015 в 22:30

Ако аз пишех глупости, ти нямаше да си в постоянна нервна криза. Не ми плащат, qwerty, не плащат и това си е! Утешавам се обаче, че правият път винаги е стръмен! А права, освен обичайните човешки, други нямам.

06.08 2015 в 17:41

мешката, не ми прехвърляй собствените си страхове, моля.
===========
"Пък и вече сме си споделяли, че не всеки, който може да чете, може да коментира!"
-----------
А кой може - само този, на който му плащат, така ли?
Това, че ти плащат за глупостите, които пишеш, не ти дава някакви по-особени права, съжалявам....

06.08 2015 в 16:30

qwerty, злобарското безсилие довежда до язва, шум в ушите, подагра и нощно напикаване. Данъчната ти ревизия ще свърши, но ти къде ще си след това, а? Там е въпросчето! Имам и един съвет - ограмоти се по темата за статуквото, задкулисието, компромиса и политиката. Пък и вече сме си споделяли, че не всеки, който може да чете, може да коментира!

06.08 2015 в 13:50

Корекция - "кукла на конци" да се чете "тиква на конци".

06.08 2015 в 13:46

"....."малкото останали достонйни и почтени българи" гласуват за ГЕРБ и лично за Бойко Борисов...."
------------
Ахахаха, какви били мокрите сънища на герберастките тролове :D
Малкото останали българи, които мислят със собстените си глави отадвна са разбрали, че бившата мутра и настояща Главна Тиква не е нищо повече от една кукла на конци, сложена там да вдига пушилка и да залъгва хората, че нещо може да се промени, когато всъщност истинската цел е да се запази статуквото, както съвсем наскоро всички можахме да се убедим.....

06.08 2015 в 09:16

.......Кабинетът не е твой, а на българските граждани и харчите нашите.......Грешка, andrei, този кабинет е негов. Ако си забелязал, в парламента се гласува персонално за министър-председател и анблок за министрите. Борисов е бил пожарникар-спортист, а някои от твоите хора, както изглежда, бяха спортисти-главорези. Предлагам без имена, че ще се засегнеш. Кабинетът, или правителството, може да го свали само Борисов, както беше и миналия път - с оставка. Грешката на такива с твоите възгледи /и възможности/ беше през 2013 г. Тогава свалянето на Борисов от властта беше на принципа "всичко за победата". Война обаче се печели със заблуда и днешният ни премиер си взе поука. Като гледам, че паднаха такива високопоставени слуги като Тошев, Велева, а и други са на път, значи "черните каси" са почти празни. И предполагам, че най-голямото ти разочарование е, че "малкото останали достонйни и почтени българи" гласуват за ГЕРБ и лично за Бойко Борисов........Грешката в достойни е за автентичност и от уважение към творчеството на andrei!

06.08 2015 в 08:57

на боко хвалбите винаги са лишени от контекст. да почакамее да мине годината и ще видим. щото досега бок неведнъж се е хвалиа с подобни неща, но накрая все по-иначе излиза. боко е патологичен лъжец и популист.

фък офф, горанов ли е автора на смислената финансова рамка? как, като е неопитен и нискоинтелигентен?

06.08 2015 в 07:54

Off,offff
Jalak bokluk.ne povtariay boklucite ci

06.08 2015 в 01:55


Държавният дълг порасна с над 51% за една година
Най-голям дял в ръста имат емитираните облигации за 3.1 млрд. евро на международните пазари
С над 4.1 млрд. евро, или с 51%, е пораснал за една година държавният дълг на България, показват сметки на база на месечните данни на Министерството на финансите. Към края на юни държавният дълг е 12.257 млрд. евро, докато преди година е бил 8.116 млрд. евро.
Ето от къде идва по-голямата събераемост ;) от наливането на кредити в системата.Познаите кой ще ги връща ???

06.08 2015 в 01:54

Колко се плаща да си олигофрен и да плюеш по себе си?

За Горанов и дълга прочети малко.. То бива ограниченост ама излагаме се. България направи прекрасно преструктуриране на дълговете си последните месеци. Нещо невероятно за държава като нашата. За пръв път имаме смислен финансов план за няколко години напред. Такова чудо от 13-ия конгрес на БКП до сега не е имало.

Та мълчете си платени тролове малоумни, като не разбирате не се излагайте.