„По-амбициозно, дами и господа! Ако някой смята, че ще се откажа, жестоко се мами"

ОFFNews 31 юли 2015 в 21:30 4382 7

Снимка БГНЕС

Меглена Кунева.

„По-амбициозно, дами и господа! Ако някой смята, че ще се откажа, разочаровам, изплаша, че законът за антикорупцията не се прие, жестоко се мами. Това не е закон от Кунева, това е закон, минал през МС, и влязъл в Народното събрание с подписа на премиера Борисов на 30-ти юни".

Това заяви пред "Фокус" Меглена Кунева във връзка с провала на гласуването на законопроекта за установяване на корупция по високите етажи на властта. 

Според нея едно е да се обяснява, че антикорупцията е приоритет, а в същото време да се оставя на закона два часа в последния ден на парламентарната сесия и то след 1 месец престой в Народното събрание.

Тя изтъкна, че през цялото време досега е разправяла на чуждите посланици у нас, че има единодушие и воля за борба с корупцията, но случилото се днес показва друго.

„Корупцията е най-тежкият въпрос за страната. Да се правим, че има съдебна реформа без борба с корупцията, няма да допусна нито като политик, нито като вицепремиер“, добави тя.

Кунева добави, че законът за корупцията трябва "мине ударно първата седмица на новата сесия", защото в противен случай няма да има какво да каже в Европейската комисия и това ще е лош знак за влизането ни в Шенген.

"Винаги съм подчертавала успехите на страната си, но няма да измислям факти, защото създаването на фалшива реалност няма да помогне и никой не вярва на това в Европа“, категорична бе тя.

Според вицепремиера понеже нито една политическа сила няма как да заяви, че е против антикорупцията, се посочват какви ли не аргументи, но фактите са, че днес България пропусна да даде ясен знак, че има политическа воля да се бори с корупцията.

Кунева подчерта, че и при промените в Конституцията, и при референдума, и при избора на омбудсман и на подуправители на БНБ са се ползвали всякакви тактики като неясно гласуване, отлагане, питания и замитане на проблема. „Да се имитира политическа воля през отлагане е крайно фалшиво и неполезно за страната“, каза още тя и добави, че именно тази липса на справедливост принуждава хиляди хора да напускат България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови