Кунева: Разчитам депутатите да подкрепят антикорупционния закон

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2015 в 09:48 2155 4

След горещите дебатите за Конституцията, да се подценява темата за антикорупционното законодателство би било най-лошото. Видях се с всяка парламентарна група. Призовавам народните представители от всички партии да подкрепят закона. Това каза в сутрешния блок на бТВ вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Тя добави, че не държи антикорупционният закон да се определя като нейния, а като важен за страната. 

По думите й да се даде възможност през него за проверки на конфликта на интереси и имуществото, включително на близките на политиците и хората във властта, и инициативата да идва от парламента, е ключово за подобряването на репутацията на страната. Това е определящ закон и няма накъде да се отстъпва повече, подчерта Кунева.

По повод на промените в Конституцията Кунева беше категорична, че не е оставено достатъчно време да се постигне консенсусът. Това, което сега се прави чрез промените в Конституцията, е да се осигури независимостта на магистратите – разделянето на ВСС на две колегии – съдии и прокурори – за да спрат те да си влияят, обясни Кунева. Не може да става дума за партийни боричкания, като говорим за Конституцията, категорична бе вицепремиерът. Тя добави, че очевидно само гласовете на ГЕРБ и РБ нямаше да стигнат за конституционната реформа. Важен в крайна сметка е резултатът, посочи тя.

Попитана за 180-ия подпис на народния представител от ДБГ Димитър Делчев, Кунева отговори, че е говорила с него, тъй като Делчев е настоявал с право, че вече е сложил подписа си под проекта, внесен от Цецка Цачева и 132 народни представители през май. В крайна сметка чрез неговия подпис се стигна до конституционен текст, който има всичко необходимо да продължи реформата, макар и да не съдържа абсолютно всички предложения на РБ. Няма изкривяване в основната идея за разделянето на ВСС и стана възможно реформата да продължи по т.нар. „бърза процедура“ именно благодарение на неговия подпис, обясни Кунева.

Тя изрази надежда, че ще бъде върнато явното гласуване във ВСС, което засега отпадна. Да се убедят повече парламентаристи да гласуват в полза на явното гласуване е важно, тъй като именно през явното гласуване ще стане ясно кой за какво носи отговорност във ВСС. Хората очакват резултати и доверие, а не конфликти или извиване на ръце, вместо убеждаване с аргументи, добави тя. По думите й текстът за явното гласуване може да бъде добавен между първо и второ четене, каквато заявка направи и Делчев в петък.

На въпрос за очакваното решение на Конституционния съд по предложените промени на основния закон, Кунева припомни как през 2002г. КС е блокирал тогавашните предложения за съдебна реформа и изрази надежда, че сега съдът няма да направи пак същото. Ако тогава не беше взето това решение, сега България и съдебната й система щяха да са други, посочи тя.

Попитана за Реформаторския блок Кунева каза, че никога не е пропускала да демонстрира единството на Блока. Ние сме 6 партии с нюанси в работата си, но работим през цялото време за съгласието. РБ събира, не разделя хората и единната регистрация, която постигнахме, е стъпката, която хората очакваха, добави Кунева. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2015 в 13:58

На кои депутати разчиташ? На депутата Цветан Цветанов, който е осъден на две инстанции и внася законопроект за промяна на съдебната система?

27.07 2015 в 11:17

Сърби я да седне на стола на Христо Иванов - оттам и завоалираните й намеци, че трябвало повече да се свърши в търсене на подкрепа. Ще кажеш, че ДПС и БСП няма да се противят до последно, за да измучат повече с гаранция-Франция за подкрепа. А грандиозния си провал с нейното специализирано спецзвено за борба с корупция, което уж заработи с напълно анонимни прокурори и други участници, не споменава.

27.07 2015 в 11:06

Защо преди да правите промени в антикорупционния закон, не направихте така, че уличените в корупция като Цветанов, Танов и компания да търкат наровете в затворите, а не да променят Конституцията

27.07 2015 в 10:07

Кунева днеска благодари на себе си и на ДПС за реформата. Все едно чета депесарски трол.