Реакции на номинацията на Денков: ''Моделът Борисов-Радев-Петков'' и ''как ще откажат на академик''

Ружа Райчева 15 декември 2022 в 19:30 5422 1

Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев и Андрей Гюров

Снимка БТА/Владимир Шоков

Николай Денков

ГЕРБ и "Възраждане" няма да отидат на срещи с "Продължаваме промяната". Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова определи кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер като индикация за модел Борисов-Радев-Петков. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че кандидатурата на Денков е смислена. ДПС и БСП отказаха коментар по темата.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че националните органи на ДБ ще вземат решение за кандидатурата на Денков. По думите му в тази номинация има положителен политически знак.

"Академик Денков не е просто изтъкнат експерт в сферата си, той е човек с кауза, която може да бъде за дългосрочен политически курс за страната. Търсим най-голямото общо кратно и от тази гледна точка виждам много смисъл в тази кандидатура", заяви той.

Христо Иванов каза, че ще му е интересно да види как другите партии ще кажат, че не искат академик, който е работил с тях, за премиер.

"Това е човек с реален политически опит, който не е воювал с никого, човек на кого можем да доверим и изпълнителната власт и да му се доверим с бъдещето на България", коментира Христо Иванов. Според него става въпрос за носене на отговорност, а не за "някакви претенции".

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че Денков е бил зам.-министър в правителство на Борисов, служебен министър на Радев и министър в правителството "Петков". "Можем да говорим за модела Борисов-Радев-Петков. А и да припомня, че е бил заместник на Меглена Кунева", каза тя.

Атанасова коментира, че вчера Народното събрание е изпуснали шанса си за професионално и амбициозно правителство, което да изпълнява своята програма и приоритети.

"Не е уместно да ни питате дали ще подкрепим кабинет на ПП. Някои ги наричат шарлатани, други аматьори - как ни виждате да работим с такива хора?", попита реторично тя. Според нея кандидатурата на Денков е обречена. Тя добави, че никой не е канил ГЕРБ на разговори.

"Ние отказахме да участваме на този коалиционен кръжок зад закрити врати. Искаме публичен разговор пред камерите и обществото, за да заявим пред ПП и ДБ мнението си за всичките им приоритети. Апропо, тези приоритети са част от правителството "Габровски". За това да мен това поведение е девиантно", заяви Десислава Атанасова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че оценява кандидатурата на Денков като подигравка с Народното събрание.

По думите му Денков е предизвикал мощна колективна въздишка на облекчение сред всички, работещи в сектор образование, когато напуснал МОН. Костадинов каза, че няма как "Възраждане" да подкрепи такъв проектокабинет.

"Ние не можем да подкрепим кабинет на ПП, защото между тях и ГЕРБ няма никаква промяна. ГЕРБ ДБ и ПП са едно и също нещо с различни етикети. Затова ние няма да отидем на срещи с ПП", каза още Костадинов.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев беше лаконичен. Той каза, че разговорите продължават и отказа да даде коментар по темата преди да приключат преговорите. 

От парламентарните групи на ДПС и БСП отказаха да дадат коментар по темата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови