Разкритикуваха Камерън заради похвалите към България

ОFFNews 04 декември 2015 в 22:05 8735 9

Хуманитарна организация "Оксфам" разкритикува положителните изказвания на британския премиер Дейвид Камерън за начина, по който България пази външните граници на ЕС, съобщава Independent.

По-рано днес Камерън похвали граничната ограда на България с Турция, която му беше показана от Борисов. Той обясни, че европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол.

От „Оксфам” обаче смятат, че има опасност тези думи на Камерън да се приемат като одобрение на лошото отношение към бежанци в България. Наскоро организацията излезе с доклад, в който обвинява българските власти в лошо отношение към мигрантите. Той беше изготвен въз основа на свидетелства на мигранти, преминали пеша от България в Сърбия. Те разказали, че са били бити и рекетирани от полицаи.

"Бежанци, които са прекосили българската граница, говорят за извършван от български официални лица рекет, обири, физическо насилие, нападения с полицейски кучета и заплахи за депортиране. В неотдавнашно изследване сред повече от 100 бежанци всички, които са имали контакти с българската полиция, говориха за лошо отношение", заявява ръководителката на отдела за хуманитарна политика на „Оксфам” Мая Мейлър.

От организацията настояват за по-хуманно отношение към бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!