Радев към Ковачевски: Вписването на българите в конституцията ви отваря пътя към ЕС

Ангел Марковски 25 януари 2022 в 17:37 2613 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на Република Северна Македония с гарантиране на необратимост при спазването на техните права ще даде основание на България по-бързо да отвори вратата на Скопие към членство в ЕС. Това каза каза президентът Румен Радев по време на срещата си с премиера Димитар Ковачевски.

„Аз откровено поставям въпроса за чувствителността на българското общество относно правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“, каза Радев на Ковачевски. Той призна, че одобрява дискусията, която се води в югозападната ни съседка в посока на това. 

По-рано днес Ковачевски даде знак, че българите могат да бъдат записани в конституцията на Северна Македония, след съвместното заседание на двете правителства, което се проведе в резиденция Бояна в София. Според дипломатически източници на OFFNews, въпреки оптимизма, деклариран от новия македонски премиер, ремонтът на конституцията според българските искания ще бъде много труден, тъй като е нужно мнозинство от 2/3 не само за приемането на промените, но и за стартиране на процеса. В момента управляващата коалиция в Скопие има мнозинство от едва 64 места от 120 в парламента. В края на 2020 г. правителството на Бойко Борисов блокира евроинтеграцията на Северна Македония с основен мотив, че не се спазват правата на българите. 

„Гарантирането на равноправието им ще даде кураж и възможност България да отвори вратата за начало на преговорите за членство. За мен, като един от българските политици, които искат възможно най-бързо да види РСМ като член на ЕС, е много важно процесът на интеграция да бъде необратим“, подчерта българският президент. Той постави на масата и проблема за премахването на езика на омразата.

„Основната писта за нашия диалог и за преодоляването на тези политически нерешени въпроси е да имаме откровен диалог и аз силно се надявам, че е дошло време за политическа воля“, заяви Радев.

Президентът приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес в създаването на секторни групи за сътрудничество. Очаква новата атмосфера на повишено доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, каза той.

„Дълбоко вярвам, че паралелно с работата по секторните групи, по всички въпроси за свързаност, икономическо сътрудничество, селското стопанство, ние не можем да загърбим и тези основни нерешени политически въпроси, защото те са изключително важни за сигурността, за просперитета и развитието не само на България и РСМ, но и на целия регион“, заяви президентът.

Македонският премиер изрази задоволство от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз, както и за факта, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамика в отношенията, от които ще има ползи за гражданите и на двете страни.

„Вие работите и за времеви график, коя секторна група какво да свърши, давате си срокове. Нека да опитаме да внесем същия подход за решаване на отворените политически проблеми“, призова президентът Румен Радев.

„Аз съм много доволен от тази динамика между двете правителства“, коментира Румен Радев и по повод подписаните меморандуми. И добави, че „въпреки студеното време, отношенията ни са топли“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови