Радев играе срещу всички, не иска решение на политическата криза, твърди социолог

Факт е, че не съм чувал президентът да говори против ''Възраждане'', заяви Павел Вълчев от "Алфа рисърч"

OFFNews 27 март 2023 в 10:46 3048 2

Павел Вълчев

Снимка alpharesearch.bg

Павел Вълчев

Ролята на президента за разрешаване на политическата криза не е много позитивна. Неговото участие е в това да критикува партиите, да изразява негативни становища. Виждаме няколко пъти в предизборната кампания как служебното правителство разобличава някой от управлявалите преди това чрез неща, които не са съвсем доказани. Така или иначе има твърдения, които със сигурност влияят на мнението на избирателите. Ролята на президента не е много конструктивна в тази ситуация. Той леко се кара на партиите - има видимо негативен поглед.

Това заяви пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. Според него партиите изпадат в противоборство с президентската институция. По думите му това е възможна причина те да се сплотят помежду си. Той посочи, че въпреки, че 48-ото Народно събрание реши да изпрати военно-техническа помощ на Украйна, сега служебният кабинет се отклонява от тази политика. "Очевидно партиите не са доволни от това, но те трябва да си влязат в ролята. Само да критикуват без да могат да реализират управление, очевидно не е добрата позиция", каза Вълчев.

На въпрос работи ли Радев в полза на някоя от политическите формации, участващи в предизборната кампания, социологът отговори:

"Срещу първите две (ГЕРБ и ПП-ДБ - б.а) знаем, че има негативи, срещу БСП също. За ДПС ми е по-трудно да кажа - знаем, че е деликатно. Факт е, че не съм чувал нищо срещу "Възраждане" като оценки, коментари или разкрития дори. Не смятам, че играе по някакъв начин, по-скоро играе срещу всички парламентарни партии."

В четвъртък от агенция "Алфа рисърч" ще представят резултатите от последното си социологическо проучване. Вълчев е на мнение, че основното, от което се влияят избирателите е какви са перспективите за успех на този парламент.

"Дотук виждаме, че перспективите не са особено позитивни. Отново като електорален резултат очакваме да имаме фрагментиран парламент, без ясно изразен победител, с мнозинство, решителен победител, с вече уточнени партньори или с перспективи да има партньори, което би позволило създаването на управленска коалиция. Към момента перспективите не са много розови", коментира социологът.

Според Павел Вълчев голямото предизвикателство пред партиите е освен да говорят за проблемите на хората и затова как ще ги решат, въобще да ги убедят, че са в позиция, в която могат да взимат решения и да реализират управление. По думите му хората са радикализирани и голяма част от тях не приемат идеята за общо управление между ГЕРБ и ПП и ДБ. Социологът прогнозира, че до урните ще отидат по-твърдите привърженици на партиите:

"За фундаментални изненади не мога да говоря в момента. Най-голямата опасност от гледна точка на прогнози е свързана с очакваната ниска избирателна активност. При много ниска избирателна активност отиват само твърдите ядра, най-категоричните привърженици, и тогава вече прогнозите стават по-трудни и е възможно да има някакви изненади. В кампанията не се случиха сблъсъците между лидерите като дебати. Няма някакви големи събития. В някакъв смисъл политиците трябва да покажат, че самите те гледат сериозно на кампанията и предстоящите избори и че имат решения, които те могат да реализират."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Маги Стралска

27.03 2023 в 16:43

време е.... да са маща.... кауня....

345

1

Джендо Джедев

27.03 2023 в 10:55

Е, добро утро! Тоя е същия уй като Баце - иска власт и нищо друго.