Защо никой не записа в предизборната си програма, че ще краде пенсии?

Владимир Йончев Последна промяна на 16 декември 2014 в 13:22 11935 40

Бойко Борисов и Пламен Димитров

Снимка БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов и председателят на КНСБ Пламен Димитров, които в неделя вечер си стиснаха ръцете да национализират парите на хората за допълнителни пенсии

Ако през 2013 г. БСП бяха записали в предизборната си програма, че ще дадат ДАНС на Делян Пеевски, протести нямаше да има. Никой няма право да протестира срещу нещо, което е обещано, хората са гласували за него и е изпълнено.

Протестите избухнаха, защото едно се обещаваше предизборно, друго се направи след изборите.

Е, има една "малка" подробност - ако БСП бяха записали, в предизборната си програма, че първата им работа ще е да направят Делян Пеевски шеф на ДАНС, никой нямаше да гласува за тях.

Никой нямаше да гласува за ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, ако честно в предизборните си програми бяха написали, че една от първите им работи като вземат властта ще е да откраднат пенсиите. Защото тази национализация на втория стълб, за която се договориха Бойко Борисов и синдикатите, си е кражба в обем, сходен с кражбата от КТБ и дори по-голям, а като технология напомня начина, по който Андрей Луканов открадна парите на пенсионерите през 1990 г. И начина, по който Симеон Дянков открадна парите на Здравната каса при предишния кабинет на ГЕРБ.

Платформи

ГЕРБ не са обещавали в предизборната си програма да крадат парите ни. Напротив. В нея се казва:

Наложително е бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа.

Тоест увеличаване на възрастта за пенсиониране и увеличаване на частта от вноската, която работещият плаща, докато се достигне съотношение 50:50 между работещия и работодателя.

Програмата на Патриотичния фронт изобщо не се занимава с подобни въпроси.

В програмата на АБВ, откъдето е социалният министър Ивайло Калфин, има доста неща по темата пенсии, но нито дума за национализация. Даже се говори за премахване на тавана на вноските, което е именно подкрепа за втория стълб.

В програмата на Реформаторския блок директно се говори за:

Съответствие между вноските и получаваните пенсии;

и

Спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите;

С други думи - намаляване на вноската към НОИ (разходопокривната схема) и увеличаване на капиталопокривните вноски към частните фондове.

Много пъти съм се питал защо се пишат тези програми при положение, че не се спазват. Отговорът ми е, че избирателят сам си е виновен. Нито ги чете, нито следи дали се спазват.

Пенсионната ни система накратко

В българската пенсионна система има 3 стълба.

Първият е задължително държавно осигуряване. Той е разходопокривен. Сегашните работещи внасят осигуровки, от които се плащат пенсиите на сегашните пенсионери. С други думи - аз плащам пенсията на баба ми и се надявам, че като стана на 70, внукът ми ще плаща моята.

Този модел има един огромен порок - почти няма връзка между внесените пари и размера на пенсията. Заради това всички са склонни да укриват осигуровки. Ако просто се водят на работа с минимална заплата, все ще изкарат някаква пенсия. А какъв ще е размерът им зависи много повече от внуците им, отколкото от техния принос.

За да се омекоти този вреден ефект, се създаде вторият стълб. Родените след 1960 г. внасят 12,8% от заплатата си в бездънната каца на НОИ, но внасят 5% в лична партида в един от седемте универсални пенсионни фондове.

Така първата ти пенсия зависи от това колко ще ти отпусне държавата, но втората ти пенсия зависи от това колко си внесъл.

Има и трети стълб. Той е същият като втория, но докато вторият е задължителен, третият е доброволен.

Колко пари се събраха

Вноската за втора пенсия се трупа вече 14 години. Плащат я всички, родени след 31 декември 1959 г. - т.е. вече 80% от работещите. За това време по всички лични партиди са се натрупали няколко милиарда лева. Ето тези пари сега ще се откраднат.

Като всяка едра кражба, и тази не би била възможна без телешкия възторг и овчата целеустременост на ограбения.

Аргументът, който ще бъде изтъкнат е, че от въпросния втори стълб досега са се формирали мижави приходи и надбавката към пенсията едва ли би била повече от 30-40 лева.

Това е вярно. Вноската отскоро е 5%, а допреди няколко години беше 4% и дори 3%. А вноската към НОИ е 17,3%, а беше повече - стигаше и до 22% от заплатата. Години наред, дори по време на левите управления на БСП (2005-2009 г. и 2013-2014 г.) се водеше дебат дали съотношението да не се повиши в полза на частните капиталови вноски. Това че се повиши само с 2/3, си го обяснявахме с това, че БСП са комунисти, леви популисти и какви ли не.

Ако БСП си бяха помислили да национализират пенсиите, щяхме да ги обявим за сталинисти, живковисти, путиноиди и да изпочупим "Позитано" 20.

Когато преди 2 месеца ми казаха, че ГЕРБ се готви да национализира пенсиите, не повярвах. Казах си, че и при тях, като във всяко стадо, има мърша, ама чак такива кретени не са. Звъннах, за всеки случай, на няколко специалисти, те ми се присмяха и ми обясниха, че това не само е малоумно, но е и невъзможно.

Явно всички подценяваме войнстващото малоумие.

Вероятно ГЕРБ ще измислят зарибявки, за да подтикнат хората доброволно да си сложат главата в торбата. В колаборация с КНСБ може да спретнат още един протест, на който хората нямат представа за какво викат. Понеже темата е трудна за обяснение, много от хората ще се подведат. За най-младите секирата вече е приготвена - ако до 1 година не си изберат частен фонд, парите им се прехвърлят в НОИ.

Преди 2 седмици Андрей Райчев каза, че ГЕРБ са партията на БИВШИТЕ комунисти. Не съм съгласен с него. Национализация на пенсиите може да направи само партията на СЕГАШНИТЕ комунисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2015 в 14:23

Обръщение към премиера, чрез Вас:До Г-н Премиера на Република БългарияГосподин Премиер нали щяхте да премахнете тавана на пенсиите? Не може цял живот да съм се осигурявал максимално, с което съм лишавал семейството си, а сега да ми крадете от пенсията за да плащате на такива , които са си укривали доходите и осигуровката им е била минимална!!! Младото поколение виждайки този комунистически подход от ваша страна, ще се осигуряват минимално и това ще доведе до срив в пенсионната система. Разбирам, че всичко е предизборно , както и санирането, но търпението ни се изчерпа! Не може заради някой мързеливци и мошеници да ме лишавате от собстените ми пари! От гласоподавателя Данчо Димитров работил цял живот във вредна среда, който този път нама да гласува и за Вас, защото с действията си показвате, че всички сте от една майка БКП. Вълкът козината си мени, но нрава не!!!
Група засегнати от тази национализация, ще искаме политическо убежище в друга държава, защото в Бъгария комунизма настъпва в пълна сила!!!

28.03 2015 в 13:28

Осигурявах се максимално за пенсия и лишавах семейството си от тези пари, но като се пенсионирах държавата ме граби с таван на пенсията и отново съм лишен от мойте пари в полза на тези, които не се осигуряваха на база трудово възнаграждение. Последните получават и бонуси за празниците. Аз съветвам моите деца да не се осигуряват максимално, защото държавата ще им национализира парите. Предлагам да се спре тази кражба на личните ни пари, които сме заработвали във вредни условия, докато други като депутати, министри и служители в тези ведомства не вършат нищо в полза роду - последен пример е "помощта" на затрупаните от снега. Предлагам заплатите на депутатите и министрите да са намалят с 1/3, да се продадат служебните коли, като последните да ползват градски транспорт и велосипеди,броят на депутатите да се редуцира до 80 човека и да се съкрати до минимум помощния персонал, както е в много финансово стабилни държави. Ако тези предложения не се извършат, ще искаме политическо убежище в други държави, защото в Бъгария комунизма настъпва в пълна сила и шепа мазни крадци осигуряват държавния бюджет на гърба на честните БЪЛГАРИ !!!!

20.12 2014 в 17:42

Ало герберски тролчета ами ако някой ден и НОИ фалира това означава ще парите на пенсионерите и на хората със увреждания в Бъгария отиват на кино.В тази държава нищо не е сигурно е истина ,че целта на герберастите ,техните подлоги и тези дето ги подкрепят от дпс със тази промяна която направиха в пенсионната система е да ограбят парите на хората за де се нагушат те със тях.Ясно 2015 февруари протести този път всички българоубийеци от герб и тези от Дпс дето ги подкрепят ще бъдат изгонени със камъни от парламента ще сте се чудят къде да скрият от гнева на българския народ.Явно трабва в България трябва да се създаде партията на младите хора саамо по този начин ще спрът всички безумия предлагани от гроб опс герб.

19.12 2014 в 12:33

До Aleksander, ако до тогава не го е сполетяла схемата КТБ. Колко преватизационни фондове останаха живи ? Едно е лъскавата опаковка, друго е съдържанието.Тази държава на всеки 40 години тръгва от начало.Буров го е казал.h

19.12 2014 в 12:29

До Aleksander, ако до тогава не го е сполетяла схемата КТБ. Колко преватизационни фондове останаха живи ? Едно е лъскавата опаковка, друго е съдържанието.Тази държава на всеки 40 години тръгва от начало.Буров го е казал.

19.12 2014 в 11:29

До Морски вълк
АБВ нали сега си управляват с ГЕРБ щот са си тайфа?

18.12 2014 в 13:23

КАКВИ 7 ДРУЖЕСТВА БЕ, ДЕВЕТ СА, ДАЖЕ И ЕДНО СЕ ЛИЦЕНЗИРА ТЕПЪРВА.

18.12 2014 в 12:23

Няма гаранция, че в частните пенсионни фондове има пари. Вероятно именно защото са източени или зле управлявани, самите те биха искали да ги национализират, за да падне от плещите им товарът за бъдещи плащания на пенсии.

18.12 2014 в 00:05

Обаче, много ми хареса последното изречение! Направо в десятката!

18.12 2014 в 00:01

Съгласен съм всеки да си дава парите където си иска. Само не разбрах, защо трябва да избирам фонда в който вече съм?
А може ли да съм два пъти в НОИ?!?! Не разбрах!?!