Протест и полицейска блокада за Съвета по сигурност при президента

OFFNews 17 юни 2014 в 07:33 11673 3

КСНС
Засилено полицейско присъствие преди заседанието на КСНС.

Президентът Росен Плевнелиев насрочи за днес извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

На него Плевнелиев ще обсъди с партийните лидери на парламентарно представените партии политическата криза и се очаква дата за предсрочни избори и за оставка на кабинета "Орешарски".

Предпоследно ръководството на БСП реши вчера, че няма да се определя дата за вота на консултациите при президента.

От ГЕРБ ще настояват да се насрочи дата, но не по-рано от септември.

Очаква се още днес държавният глава да постави и темата за провеждане на референдум за изборните правила. Темата ще се обсъжда и на извънредно заседание на парламента днес.

Очаква се Консултативният съвет при държавния глава да определи и процедура за излъчване на еврокомисар от България, както и да се обсъди проектът "Южен поток" и изготвянето на бюджета за следващата година.

Преди началото на заседанието пред сградата на президентството има протест. В района има и засилено полицейско присъствие.

Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС не се спряха за коментар пред журналистите. Единствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви позицията на партията, за бърза оставка и бързи избори. 

„Не виждам причина да не проведем избори, при положение, че мандатоносителят каза, че не подкрепя правителството. При положение, че другата партия не го подкрепя, тогава за какво те в момента се отдръпнаха? Това е въпросът, който в момента трябва да се отправи към Станишев, Местан и Борисов”, допълни още Волен Сидеров.

Преди заседанието на КСНС пред Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не вижда смисъл от заседанието на съвета, след като Пламен Орешарски не е подал оставка. 

От ГЕРБ смятат, че краят на септември е най-подходящото време за провеждане на парламентарните избори.

Първоначалните предпочитания на ДПС бяха избори до края на годината – в края на ноември или на 7-и декември. Вотът да е до края на следващия месец, предложи лидерът на БСП Сергей Станишев, с чийто мандат управлява правителството на Пламен Орешарски. Преди да бъде насрочена дата за предсрочния вот обаче трябва да е ясно кога правителството ще подаде оставка. Управляващи и опозиция очакват отговор на този въпрос на заседанието на „Дондуков“ 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!