Quantcast

Пътят към изборите

Антоний Гълъбов Последна промяна на 13 юни 2014 в 14:14 13243 15

Отказът да бъде подадена оставката на правителството ще блокира институциите. След явното противопоставяне между ДПС и БСП кабинетът Орешарски напълно изгуби политическа легитимност. Резултатите от изборите за Европейски парламент направиха видима липсата на обществена подкрепа за управлението. Оттук нататък всеки ден, в който правителството продължава дейността си, ще увеличава рисковете пред България.

След изказването на Михаил Миков относно Южен поток и изявлението на премиера няма място за съмнение в това, че съдбата на управлението не се решава от българските институции или от гражданите на България. Налице е ясно изразено желание кабинетът и Народното събрание да продължат дейността си, докато осигурят „необратимост” на проекта Южен поток, както уточни Драгомир Стойнев от Китай. Едновременно с това управляващите ще положат всички усилия да удовлетворят исканията на своите донори преди отново да се върнат към темата за предсрочните избори.

Отлагането на оставката с мотива, че ГЕРБ не искат избори, е завоалирана атака на БСП срещу Президента. Той насрочи заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с оглед на подаването на оставка в петък, 13 юни. След като не успяха да дестабилизират президентската институция и да я подчинят на стремежа си за тотално окупиране на властта, днешните управляващи ще насочат усилията си към отлагане и компрометиране на процеса на постигане на съгласие. Рисковете пред ефективността на КСНС във вторник нараснаха рязко след паралелните изявления на Станишев и Миков. Ако към това добавим позицията на Атака, можем да очакваме прерастване на политическата криза в институционална.

Проблемът е в това, че след преодоляването на вота на недоверие към правителството Орешарски заради финансовото състояние на страната няма легални институционални средства, с които правителството да бъде принудено да подаде оставка. Самият факт, че Пламен Орешарски не връчи незабавно оставката си след пленума на БСП показва, че този избор не зависи от него. Очевидно е, че нито дневният ред на България, нито спазването на демократичните правила имат някакво значение за сегашните управляващи. Те дори не полагат усилия да създадат някаква пропагандна реалност, в която оставането им на власт може да бъде описано като необходимо. Повече от всякога страната ни е изправена пред риска да се превърне в заложник на корпоративни интереси, доминирани от чужда страна.

Разрастващият се скандал около поведението на българското правителство в проекта Южен поток осветява само част от проблема. Вече няма съмнение в това, че от „първата заварка” на 31 октомври 2013 година, часове преди влизането в сила на новата европейска регулация, до днес, кабинетът Орешарски се е поставил изцяло в услуга на Русия, съзнателно пренебрегвайки както българските интереси, така и принципите на Европейския съюз.

Правителството и управляващото в момента мнозинство са действали съзнателно срещу българските национални интереси и срещу интересите на Европейския съюз. В други страни това би означавало наличие на напълно достатъчни основания за започване на наказателно преследване срещу членовете на правителството, осигурили облага на чуждестранни корпоративни интереси.

Пътят към предсрочни парламентарни избори не е открит, докато правителството не подаде оставка. БСП ще направи всичко възможно да отложи момента, в който управлението на политическата криза ще бъде изцяло в правомощията на Президента. Формално, в момента, нищо не пречи агонията да продължи. А докато всички очакват ясен план за излизане от политическата криза, правителството ще продължи да насочва страната встрани от възможностите за развитие. Показателен в това отношение е другият голям проблем, пред който България се изправя по отношение на качеството на европейската ни интеграция.

За втори път, с почти същите мотиви, Европейската комисия върна проекта за Споразумение за партньорство в периода 2014 – 2020 година. По вина на сегашното правителство България няма да може да започне изпълнението на нито една оперативна програма през тази година. Ако в края на 2012 година България бе между първите страни, които започнаха ефективна подготовка за следващия период, то след подаването на оставката на кабинета Борисов, този процес бе забавен, а след парламентарните избори към забавянето се добави и амбицията на новите управляващи да преразпределят планираните европейски средства така, както преценят. В резултат от всичко това, вместо в края на 2013 година или в самото начало на тази година, правителството изпрати за съгласуване Споразумението за партньорство едва на 2 април 2014 година.

Съвпадението между наложените корекции и проверки от страна на Европейската комисия и OLAF по отношение на изпълнението на действащите оперативни програми с договарянето на новите параметри на европейско финансиране през следващия период бе най-неподходящият сценарий за страната ни. Дори при много добре подготвена аргументация, българските преговарящи се намират в слаба позиция. Те не могат да излязат от техническото ниво на преговорите с Европейската комисия. При тези условия страната ни не може да аргументира стратегическите си интереси и да се насочи към трайно позициониране в перспективата на развитие на Европейския съюз през следващите години.

Аргументите, които изтъкна правителството по време на дебата по петия пореден вот на недоверие, показват съзнателно усилие за въвеждане в заблуждение на българските граждани. Гръмките приказки за финансовата стабилност на страната, при избирателно представяне на реалността, не може повече да бъде определяно само като липса на компетентност. В изявленията на финансовия министър става въпрос за съзнателен опит за прикриване на мащаба на рисковете, пред които е изправено не само изпълнението на бюджета, но и постигането на неотложните задачи пред България.

В момента имаме правителство, което е готово да обслужва чужди корпоративни интереси и да използва всички средства, за да се противопостави на ефективното управление на политическата криза. БСП тласка страната към институционална криза, чрез която нейното ръководство разчита да запази контрола си върху баланса на корпоративни интереси, направил възможно управлението на БСП и ДПС с подкрепата на Атака. Оттук нататък, всеки акт на управляващите, който е насочен срещу търсенето на приемливо решение на политическата криза, тласка България встрани от собствения й дневен ред.

Българските граждани, за разлика от избирателите в много други страни, дадоха ясен сигнал за принадлежността си към ценностите и принципите на европейското развитие. Всеки опит този вот да бъде пренебрегван в полза на партийни или корпоративни интереси представлява предателство спрямо българските национални интереси. В момента правителството и управляващото мнозинство се опитват да застанат между България и Европейския съюз, блокирайки стратегическите перспективи за развитие на страната ни. Всеки ден, в който това управление задълбочава политическата криза, има своята цена, която ще бъде платена от българските граждани.

Именно затова, в момента няма по-важна политическа цел от това да бъде постигнато минимално необходимото съгласие за определяне на стъпките по пътя към неизбежните предсрочни избори. Те не са магическо средство, с което да бъдат преодолени всички проблеми пред българската политическа система, но са единственият възможен изход от кризата, в която бе тласната България и единственият път към възстановяване на част от щетите, които това управление нанесе.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.06 2014 в 16:30

Васил Филипов: БСП да връщат комисионните от „Южен поток”, ако искат да останат живи
by newswriter on 16/06/2014 12:58 PM

Васил Филипов
http://www.faktor.bg/

Прокуратурата да започне разследвания – доста крадливи политици чакат за затвора

През 1996 година Андрей Луканов беше мозъкът на „Топенерджи”, а Илия Павлов инкасаторът – сега историята се повтаря, но с нови лица и герои

Авторите на корупцията с газовия проект са хора от столетницата и АБВ, казва пред Faktor.bg енергийният експерт и бивш шеф на „Булгаргаз”

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Филипов, какво се случва с „Южен поток” след спирането му? Има ли опасност България отново да плаща неустойки по договори?

- „Южен поток” Господ да го прости! Както навремето го измислиха, така и трябва да го забравят.Това беше един високо корупционен проект, напълно непотребен за България и напълно нереализируем. Навремето беше тиражиран и подхвърлен в пространството от рубладжии, че е високо ефективен и България ще спечели, а всъщност неговата идея е Русия да изнудва Украйна.

Газопреносната мрежа на Украйна е огромна, има поне 8 тръби, средният транспортен размер на транзита на газ през Украйна е 1000 километра, които пренасят над 120 млрд. куб.м. газ. Нашите управляващи са едни услужливи родостъпници и бандити, които не показват някакви конкретни договори и параметри у нас - каква ще бъде транзитната такса за България, за да си направим сметка как ще се изплаща това намерение.

Тук имаме над 950 км морска част, където никъде няма осигурена междинна газостанция, не могат да създадат работно налягане от 350 атмосфери. И никой нищо не е декларирал до ден днешен; никой не е доказал, че могат да се постигнат такива технически параметри.

- Министър Драгомир Стойнев твърди, че страната ни ще печели от транзитни такси, след като се изплати след 25 години, а отделно ще се създадат хиляди работни места, ще спечелят и строителните фирми?

- Никога няма да стане това, за да печелим. При тези условия България никога няма да успее да получи нещо, тъй като няма да може да изплаща първо лихвата по така обявения корупционен проект. Ако Русия желае да сподели ефекта на този проект, нашето правителство също трябва да докаже на обществеността ни какво е построила досега Русия и какви са експлоатационните разходи, а тя няма да може да нагнети такива атмосфери. Не могат да се достигнат високите работни проекти, където трябва да има налягане от 350 атмосфери.

Русия е постигнала едва 154 атмосфери. Да не говорим за огромните разходи. Русия плаща на Украйна 3.8 долара за транспортиране и им се вижда скъпо, а в България има данни, че някой от правителството умник е приел 1.08 долара. Ако наистина е вярно, такива рубладжии трябва да бъдат съдени и до живот да бъдат в затвора, тъй като щетите, които досега са нанесли са за милиради.

Трябва да има съдебни процеси – като се върнем назад във времето, да бъдат разследвани Румен Овчаров, който денонсира транзитния договор от 1998 г., според който до онзи момент Русия плащаше транзитна услуга през България с 1 млрд. и 400 млн. куб. м газ. След намесата на Румен Овчаров в полза на Русия транзитната услуга се извършва срещу 250 млн. куб. м газ.

- Може ли да направим някакви изчисления колко ще загубим? Мнозина твърдят, че договорът с главния изпълнител вече е подписан и големите плащания тепърва започват?

- Дълбоко се съмнявам, че има подписан договор, защото при настоящите условия все някой досега щеше да го е изкарал наяве. Досега няма публикувани изчисления колко ще струва, как ще бъдат инвестирани парите, кога ще се върнат. Може да има хора, които да са подписвали някакви документи, които да им гарантират бъдещи хонорари, комисиони, но сега ще връщат, защото „Южен поток” ще си остане само едно намерение. Аз съм сигурен, че са подписали за транзитната такса и засега тя е долар и девет цента и това трябва да бъде обект на сериозно разследване, защото щетите са огромни.

Ако върнем времето назад през 2008 година когато дойде Владимир Путин при Георги Седефчов и трите енергийни руско-български проекти, които обявиха се оказаха ялови. И там имаше комисиони, които се връщаха. Същото беше навремето, още когато Евгений Бакърджиев ходеше да води преговори с „Газпром“ зад гърба ми и го посрещаха с фанфари на аерогарата. Зад гърба ми тогава договори с Рем Вяхирев вместо 2,42 долара -1,67 долара за пренасяне на 1000 куб. м. газ на 100 километра, ама го тупат по гърба, хвалят го, посрещат го като герой, а той е за затвора. И оттам има няколко милиарда долара щети.

Разни боклуци и преди, и сега ходят да си врат простите глави, където не им е работа, за да си напълнят личните джобове с комисиони. Е като остане проектът само на книга се връщат! Много самодейци има в енергетиката и те трябва да бъдат дадени на съд, защото България е в перманентна криза, заради решения вземани на тъмно.

- Не е ли унизително, че Орешарски каза „не” на газовия проект, след като профилактираха американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън Маклейн?

- Не е така, американците не са подкупни и сделките под масата и тайните уговорки не са в стила им. Това са политици, които са свикнали да работят с материали, поставени на плота на масата.Те знаят добре как се сключват сделките и при нас - с високи корупционни ангажименти, които лишават държавата от възможност да се развива пропорционално.

Има дефектна икономика и всичко остава за сметка на обеднелия народ и опоскан бюджет. Няма нищо унизително в това да ни кажат грешките и да не подминат с лека ръка корупционните практики, на които сме подложени от управляващите ни престъпници.

- Защо винаги са склонни на отстъпки нашите политици, когато водят преговори с Русия? Този проект не е ли едно повторение на АЕЦ ”Белене” в газовия сектор?

- Газовите договори между Русия и Българияи респективно цените на сините горива от 1996 година винаги са се провеждали с уговорки на ухо. Знаем за сбирката край Москва на глутницата от „Мултигруп”, „Овъргаз”, „Топенерджи”, да не изреждам всички имена поотделно, когато възникна конфликтът между Илия Павлов и Андрей Луканов и само две седмици по-късно Луканов се пресели в един по-добър свят.

Тогава цените за България скочиха от 83 на 104 долара – тоест има 25 процента увеличение. „Топенерджи” беше създадена да завладее енергетиката на България и да установи контрол над целия Балкански полуостров. За жалост в България нашата прокуратура не разследва всички мафиотски договорки в енрегетиката. Никой не си мръдна пръста да разследва кой колко е откраднал.

Всичко се потули и се забрави. За 25 години България загуби милиарди долари от сделките с Русия, от ниските транзитни такси и неизгодните условия по договорите. От преговорите на Евгений Бакърджиев с Вяхирев той беше поел като ангажимент да пробута да подпиша договора. Но аз елиминирах от дългосрочния договор клаузата „теркорпей”, която на България щеше да излезе над 13 млрд. долара, и който е пресметлив, може да се досети, че България няма такива средства за депозиране и опериране и щяхме да изпаднем от един подпис в трайна зависимост и възможност за манипулиране от руските партньори.

Този продажник искаше за 13 години да заявим количества, които нашата газопреносна мрежа не е в състояние да транспортира. Но такава е нашата национална даденост – да сме предатели на националните интереси и мошеници.

- Споменахте „Топенерджи”, можем ли да очакваме руски куршуми да засвистят сред някои предприемчиви български енергетици, заради неизпълнени ангажименти и договори под масата, свързани с „Южен поток”?

- Силно съм убеден, че след тази неистова отбрана на БСП да се състои това безсмислено начинание, че вече има разпределени комисиони. То е ясно ще ги връщат, ако искат да останат живи. „Южен поток” за България е напълно непотребен. Ако някои от нашите рубладжии сред управляващите са се поддали на такива уговорки, и са подписали нещо зад гърба на обществото то трябва да започне разследване.

Обезпокоително е един министър да декларира, че ще строи на всяка цена. Явно, че тука има разплатени пари, че има силен ангажимент. Но този ангажимент не е подплатен с никакви резултати и никакви данни. Всичко е направено под масата. В България много политикани трябва да бъдат тикнати в затвора до живот.

Аз имам следното предложение - всички, които от прехода до сега са подписвали големи договори за доставка, за енергийни проекти да бъдат подставени на полиграфа и да отговорят на въпроса – Ограбвали ли сте държавата? , а от там по бързата процедура да преминават в килиите. И това да важи за всички позиции в енергийния бранш, от най-низката, до най-високата. Сега историята от 1996 година, в която Андрей Луканов беше мозъкът на „Топенерджи”, а Илия Павлов беше инкасатора се повтаря, но с нови лица и герои.

- Кой е мозъкът на „Южен поток” и кой инкасатор?

- Не искам да ги изброявам, че да не пропусна някой и да се сърди. Разгледайте всички, които неистово плачат и ни убеждават колко ще печелим от „Южен поток”. Те всички са от една партия БСП и от нейното разклонение - АБВ. Това е руската глутница в България, дирижирана от Русия, която иска да ни набута в това недоразумение, в този корупционен проект, който първо е невъзможен, а второ, ако все пак се построи ще работи неефективно за нас, заради ужасно скъпата експлоатация.

От БСП не могат да обяснят на обществото как така ще инвестират милиарди, за да прави Москва своя бизнес. Русия иска да хвърли такива като нас да подписват, тя щяла да го финансира, а ние после да го изплащаме. Как ще го изплатим, а след това да печелим? Това никога не може да се случи. Те самите знаят по-добре, че печалбите при този проект са невъзможни и най-вероятно искат да подпишем някакви договорености, а след това да ни скъсат гърба от неустойки.

16.06 2014 в 16:29

Васил Филипов: БСП да връщат комисионните от „Южен поток”, ако искат да останат живи
by newswriter on 16/06/2014 12:58 PM

Васил Филипов
http://www.faktor.bg/

Прокуратурата да започне разследвания – доста крадливи политици чакат за затвора

През 1996 година Андрей Луканов беше мозъкът на „Топенерджи”, а Илия Павлов инкасаторът – сега историята се повтаря, но с нови лица и герои

Авторите на корупцията с газовия проект са хора от столетницата и АБВ, казва пред Faktor.bg енергийният експерт и бивш шеф на „Булгаргаз”

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Филипов, какво се случва с „Южен поток” след спирането му? Има ли опасност България отново да плаща неустойки по договори?

- „Южен поток” Господ да го прости! Както навремето го измислиха, така и трябва да го забравят.Това беше един високо корупционен проект, напълно непотребен за България и напълно нереализируем. Навремето беше тиражиран и подхвърлен в пространството от рубладжии, че е високо ефективен и България ще спечели, а всъщност неговата идея е Русия да изнудва Украйна.

Газопреносната мрежа на Украйна е огромна, има поне 8 тръби, средният транспортен размер на транзита на газ през Украйна е 1000 километра, които пренасят над 120 млрд. куб.м. газ. Нашите управляващи са едни услужливи родостъпници и бандити, които не показват някакви конкретни договори и параметри у нас - каква ще бъде транзитната такса за България, за да си направим сметка как ще се изплаща това намерение.

Тук имаме над 950 км морска част, където никъде няма осигурена междинна газостанция, не могат да създадат работно налягане от 350 атмосфери. И никой нищо не е декларирал до ден днешен; никой не е доказал, че могат да се постигнат такива технически параметри.

- Министър Драгомир Стойнев твърди, че страната ни ще печели от транзитни такси, след като се изплати след 25 години, а отделно ще се създадат хиляди работни места, ще спечелят и строителните фирми?

- Никога няма да стане това, за да печелим. При тези условия България никога няма да успее да получи нещо, тъй като няма да може да изплаща първо лихвата по така обявения корупционен проект. Ако Русия желае да сподели ефекта на този проект, нашето правителство също трябва да докаже на обществеността ни какво е построила досега Русия и какви са експлоатационните разходи, а тя няма да може да нагнети такива атмосфери. Не могат да се достигнат високите работни проекти, където трябва да има налягане от 350 атмосфери.

Русия е постигнала едва 154 атмосфери. Да не говорим за огромните разходи. Русия плаща на Украйна 3.8 долара за транспортиране и им се вижда скъпо, а в България има данни, че някой от правителството умник е приел 1.08 долара. Ако наистина е вярно, такива рубладжии трябва да бъдат съдени и до живот да бъдат в затвора, тъй като щетите, които досега са нанесли са за милиради.

Трябва да има съдебни процеси – като се върнем назад във времето, да бъдат разследвани Румен Овчаров, който денонсира транзитния договор от 1998 г., според който до онзи момент Русия плащаше транзитна услуга през България с 1 млрд. и 400 млн. куб. м газ. След намесата на Румен Овчаров в полза на Русия транзитната услуга се извършва срещу 250 млн. куб. м газ.

- Може ли да направим някакви изчисления колко ще загубим? Мнозина твърдят, че договорът с главния изпълнител вече е подписан и големите плащания тепърва започват?

- Дълбоко се съмнявам, че има подписан договор, защото при настоящите условия все някой досега щеше да го е изкарал наяве. Досега няма публикувани изчисления колко ще струва, как ще бъдат инвестирани парите, кога ще се върнат. Може да има хора, които да са подписвали някакви документи, които да им гарантират бъдещи хонорари, комисиони, но сега ще връщат, защото „Южен поток” ще си остане само едно намерение. Аз съм сигурен, че са подписали за транзитната такса и засега тя е долар и девет цента и това трябва да бъде обект на сериозно разследване, защото щетите са огромни.

Ако върнем времето назад през 2008 година когато дойде Владимир Путин при Георги Седефчов и трите енергийни руско-български проекти, които обявиха се оказаха ялови. И там имаше комисиони, които се връщаха. Същото беше навремето, още когато Евгений Бакърджиев ходеше да води преговори с „Газпром“ зад гърба ми и го посрещаха с фанфари на аерогарата. Зад гърба ми тогава договори с Рем Вяхирев вместо 2,42 долара -1,67 долара за пренасяне на 1000 куб. м. газ на 100 километра, ама го тупат по гърба, хвалят го, посрещат го като герой, а той е за затвора. И оттам има няколко милиарда долара щети.

Разни боклуци и преди, и сега ходят да си врат простите глави, където не им е работа, за да си напълнят личните джобове с комисиони. Е като остане проектът само на книга се връщат! Много самодейци има в енергетиката и те трябва да бъдат дадени на съд, защото България е в перманентна криза, заради решения вземани на тъмно.

- Не е ли унизително, че Орешарски каза „не” на газовия проект, след като профилактираха американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън Маклейн?

- Не е така, американците не са подкупни и сделките под масата и тайните уговорки не са в стила им. Това са политици, които са свикнали да работят с материали, поставени на плота на масата.Те знаят добре как се сключват сделките и при нас - с високи корупционни ангажименти, които лишават държавата от възможност да се развива пропорционално.

Има дефектна икономика и всичко остава за сметка на обеднелия народ и опоскан бюджет. Няма нищо унизително в това да ни кажат грешките и да не подминат с лека ръка корупционните практики, на които сме подложени от управляващите ни престъпници.

- Защо винаги са склонни на отстъпки нашите политици, когато водят преговори с Русия? Този проект не е ли едно повторение на АЕЦ ”Белене” в газовия сектор?

- Газовите договори между Русия и Българияи респективно цените на сините горива от 1996 година винаги са се провеждали с уговорки на ухо. Знаем за сбирката край Москва на глутницата от „Мултигруп”, „Овъргаз”, „Топенерджи”, да не изреждам всички имена поотделно, когато възникна конфликтът между Илия Павлов и Андрей Луканов и само две седмици по-късно Луканов се пресели в един по-добър свят.

Тогава цените за България скочиха от 83 на 104 долара – тоест има 25 процента увеличение. „Топенерджи” беше създадена да завладее енергетиката на България и да установи контрол над целия Балкански полуостров. За жалост в България нашата прокуратура не разследва всички мафиотски договорки в енрегетиката. Никой не си мръдна пръста да разследва кой колко е откраднал.

Всичко се потули и се забрави. За 25 години България загуби милиарди долари от сделките с Русия, от ниските транзитни такси и неизгодните условия по договорите. От преговорите на Евгений Бакърджиев с Вяхирев той беше поел като ангажимент да пробута да подпиша договора. Но аз елиминирах от дългосрочния договор клаузата „теркорпей”, която на България щеше да излезе над 13 млрд. долара, и който е пресметлив, може да се досети, че България няма такива средства за депозиране и опериране и щяхме да изпаднем от един подпис в трайна зависимост и възможност за манипулиране от руските партньори.

Този продажник искаше за 13 години да заявим количества, които нашата газопреносна мрежа не е в състояние да транспортира. Но такава е нашата национална даденост – да сме предатели на националните интереси и мошеници.

- Споменахте „Топенерджи”, можем ли да очакваме руски куршуми да засвистят сред някои предприемчиви български енергетици, заради неизпълнени ангажименти и договори под масата, свързани с „Южен поток”?

- Силно съм убеден, че след тази неистова отбрана на БСП да се състои това безсмислено начинание, че вече има разпределени комисиони. То е ясно ще ги връщат, ако искат да останат живи. „Южен поток” за България е напълно непотребен. Ако някои от нашите рубладжии сред управляващите са се поддали на такива уговорки, и са подписали нещо зад гърба на обществото то трябва да започне разследване.

Обезпокоително е един министър да декларира, че ще строи на всяка цена. Явно, че тука има разплатени пари, че има силен ангажимент. Но този ангажимент не е подплатен с никакви резултати и никакви данни. Всичко е направено под масата. В България много политикани трябва да бъдат тикнати в затвора до живот.

Аз имам следното предложение - всички, които от прехода до сега са подписвали големи договори за доставка, за енергийни проекти да бъдат подставени на полиграфа и да отговорят на въпроса – Ограбвали ли сте държавата? , а от там по бързата процедура да преминават в килиите. И това да важи за всички позиции в енергийния бранш, от най-низката, до най-високата. Сега историята от 1996 година, в която Андрей Луканов беше мозъкът на „Топенерджи”, а Илия Павлов беше инкасатора се повтаря, но с нови лица и герои.

- Кой е мозъкът на „Южен поток” и кой инкасатор?

- Не искам да ги изброявам, че да не пропусна някой и да се сърди. Разгледайте всички, които неистово плачат и ни убеждават колко ще печелим от „Южен поток”. Те всички са от една партия БСП и от нейното разклонение - АБВ. Това е руската глутница в България, дирижирана от Русия, която иска да ни набута в това недоразумение, в този корупционен проект, който първо е невъзможен, а второ, ако все пак се построи ще работи неефективно за нас, заради ужасно скъпата експлоатация.

От БСП не могат да обяснят на обществото как така ще инвестират милиарди, за да прави Москва своя бизнес. Русия иска да хвърли такива като нас да подписват, тя щяла да го финансира, а ние после да го изплащаме. Как ще го изплатим, а след това да печелим? Това никога не може да се случи. Те самите знаят по-добре, че печалбите при този проект са невъзможни и най-вероятно искат да подпишем някакви договорености, а след това да ни скъсат гърба от неустойки.

14.06 2014 в 00:52Дано повече хора чуят разговора между Григор Лилов и Васил Филипов 12.06.2014 - само факти за "нуждата от него",предателствата на управлявали и управляващи и цената (в буквален и в отечествен смисъл )на "Южен поток", чрез който продължава гаврата на руските властници (не руския народ) с България,пропагандирана горещо от тукашните им комунистически слуги, неспирала от времето на Раковски до днес...


http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=7230

14.06 2014 в 00:03

С това,че Ореха не подава оставка се блокира всичко.
Най-коварното е ,че сега комунетата казват нека президента
да насрочи дата за избори.Ако той се хване в този капан той
ще наруши конституцията,защото правителството не е подало оставка,не е протекла процедурата по даване на мандат на първата,втората и следващата партия да съставят правителство.Едва след това президентът има право да разпусне парламента и да насрочи дата за изборите.
От сутринта Манолова развиваше тезата "нека той посочи дата и връщаме два месеца и тогава правителството подава оставка".
По конституция е точно обратно-оставка,процедура по съставяне на ново правителство и едва тогава дата и служебно правителство.
Опасявам се ,че ще се опитат да направят безредици спекулирайки с желанието на хората да се махне това престъпно управление.От руското посолство са им начертали
плана и опорните точки.

13.06 2014 в 23:20

УТРЕ Е ДЕНЯТ, В КОЙТО ТРЯБВА ДА КАЖЕМ "СТИГА" И ДА СЕ ПОСТАРАЕМ ТОЗИ ПЪТ ДА НИ ЧУЯТ. ПРЕСТЪПНИТЕ ИМ ДУШИ СА СТРАХЛИВИ. СПОМНЕТЕ СИ УЖАСА, КОЙТО ГИ БЕШЕ ОБХВАНАЛ МИНАЛОТО ЛЯТО, ОСОБЕНО ОНЕЗИ В АВТОБУСА.

13.06 2014 в 18:01

Дами и господа партийни функционери все още мислищи за Родината си и ти нераземни юроде наречен Български народ на 14.06.2014г. се хванете за ръце и нека едните водят в първите редици,а другите ги следват без партийни ежби, разпри и предпочитания, само в името и честа на България.Нека покажем на управляващата мафия, че ние Българите не сме мърша и ,че желаем чиста и свята република, такава за каквато е мечтал Апостола.Да им покажем ,че вече има кой да ни води, имаме каоза" да спасим България", имаме дух, желание и сили да го постигнем.Да им покажем ,че вече няма да свирим по площадите и да пеем песни, аще ги изритваме от кабинетите, които незаконно заемат, от масите на които нямат право да ядат и креватите в които нямат право да спят, щом не работят на ползу родо.

13.06 2014 в 17:42

Както казват по морето "Сухо дупе, риба не яде"
--------------------
Гърбавите, като ви се яде тиквеник, излезте на площада!!! Какво чакате, демократите да ви дадат властта а вие после да показвате комунделната си същност и да ги мачкате ->този филм вече е гледан.

13.06 2014 в 16:44

О
С
Т
А
В
К
А
НА БЪЛГАРОФОБИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

13.06 2014 в 15:45

Питам аз къде са "Протестна мрежа", къде са "ранобудните студенти, къде са протестиращите от 14 юни м.г., къде са Реформаторите, къде са Зелените??? Защо тогава се организираха толкова бързо по Фейсбук, а сега площада пред МС в 19ч. е ПРАЗЕН??? Не желая и не ползвам тази социална мрежа и ако това вече се е случило, моля за извинение, но досега не съм чул някой да призове хората отново на Протест, а причините буквално са крещящи!!!