Прокуратурата: Следствена тайна е издирваме ли Цветан Василев

Юлиан Христов 31 юли 2014 в 14:15 2082 4

Цветан Василев

Това дали доскорошният мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев се издирва от българските власти е следствена тайна. От българската прокуратура отказаха да коментират пред OFFNews твърденията за това, че срещу банкера е издадена европейска заповед за арест.

От прокуратурата единствено заявяват, че нито потвърждават, нито отричат информацията. Към момента Василев се намира във Виена, но не е ясно дали банкерът е бил задържан и дали е привлечен като обвиняем.  

В средата на юли съдия Пенка Велинова от Софийски градски съд направи заключението, че има данни за извършено престъпление от Цветан Василев, но срещу него няма обвинение. Това се случи по време на гледането на мерките за неотклонение на четиримата задържани във връзка с кризата, довела до фалита на Корпоративна търговска банка.

Според публикация в австрийския вестник „Дер Щандарт" на адвоката на Василев в София е връчен обвинителен акт с данни за злоупотреби. В изданието се посочва, че Василев е заплашен от обвинение в злоупотреби, но той отхвърля обвиненията.

Бернат добавя, че неизвестните около сумите, необходими за оздравяване на банката, щели да траят поне до средата на септември. Според него още не било ясно дали обявяването в несъстоятелност на КТБ е най-вероятният сценарий.

В момента в ареста се намират главният касиер на Корпоративна търговска банка Маргарита Петрова и заместникът на главния счетоводител Боряна Кючукова. Мария Димова, която е главен счетоводител на банката, беше пусната под домашен арест заради здравословни причини.

Освен тях обвиняем за „източването" на банката е и председателят на Управителния съвет на КТБ Орлин Русев, който също беше освободен от ареста срещу 10 000 лева гаранция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови