Съдът: Има данни за престъпление на Цветан Василев, но не и обвинение

Ново двайсет: Милионите от КТБ били изнесени не за ден, а за години

OFFNews 14 юли 2014 в 07:38 8241 9

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Изнесените в брой от КТБ над 205 милиона лева били изнесени не за ден, а за години – от декември 2011 година до 19 юни 2014 г.

Тази теза лансира Софийски градски съд след 9-часово заседание, на което се гледаха мерките за неотклонение на четиримата задържани във връзка с кризата, довела до фалита на Корпоративна търговска банка.

Тези твърдения идват съвсем навреме след невъзможността на БНБ да убеди обществото в твърденията си, казани в петък само пред подбрани предварително журналисти. Според изявлението на УС на БНБ от КТБ са били изнесени в брой суми във валута с левова равностойност близо 206 милиона. Никой от УС на БНБ не успя да обясни как така се изнасят за един ден, посред бял ден, в брой толкова голям обем банкноти. Никой не показа и записи от камерите на КТБ, за да потвърди изнасянето на чували или куфари с пари.

Необичайна бе и друга констатация на съдия Пенка Велинова от Софийски градски съд – че има данни за извършено престъпление от Цветан Василев, но срещу него няма обвинение.

Според прокуратурата Цветан Василев опитал да прикрие липсата от касата, като разпоредил издаването на фалшиви счетоводни документи за отпускани кредити. 

В крайна сметка съдът остави в ареста главния касиер Маргарита Петрова, посочена като извършител, и заместничката й Борислава Тенева-Кючукова, която била помагач. Главният счетоводител на банката Мария Димова остава под домашен арест заради здравословни проблеми, а изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев е освободен под гаранция 10 000 лева.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. Заседанието по делото на 22 юли от 10 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!