Прокуратурата иска затягане на контрола в затворите

OFFNews 22 април 2015 в 15:11 3140 0

Прокуратурата иска затягане на контрола в затворите

Снимка Никола Ончев

Прокуратурата отправи препоръки на правосъдния министър Христо Иванов за на мерките за сигурност и увеличаван на охраната в Централния софийски затвор. 

Констатациите и препоръките са направени след внезапни проверки в Централния софийски затвор, затворническите общежития „Казичене“ и „Кремиковци“ в столицата.

В резултат е констатирано наличие на забранени вещи, пропуски в документацията на контролно-пропускателните пунктове, липса на мотиви при издаване на заповеди за поощрения на лишени от свобода, противоречива практика за издаване на заповеди за налагане на наказания, при наличие на еднакви провинения, нарушения при противопожарната безопасност.

За това от прокурата отправят препоръки за засилване на охраната, така че да не се допуска внасянето в затвора на мобилни телефони, хладни оръжия и наркотици. В тази връзка следва да се увеличи числеността на охраната. Трябва да се забрани възможността за преграждане на килиите, което затруднява видимостта към тях. Министърът трябва да се погрижи и за подобряване на противопожарните условия.

В шестмесечен срок министърът на правосъдието следва да уведоми административния ръководител на СГП за изпълнението на така отправените препоръки.урата отправят препоръки към правосъдния министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови