Служителите в затворите подготвят национален протест

OFFNews 11 декември 2014 в 11:20 2023 0

Протест на служителите в затворите

Снимка Симона Костадинова

С влизане в сила на Закона за МВР от 1 юли заплатите на служителите в затворите трябваше да бъдат изравнени с тези на полицаите.

Служителите в затворите в страната подготвят национален протест в началото на следващата година. Това стана днес на събрание на Управителния съвет на синдиката. 

Причината е че властта отказва нарушава Закона за МВР като не индексира заплатите им в съответствие с него. От днес всеки ден ще имаме събрание в различни градове в страната, обясни пред OFFNews Иво Григоров от синдиката. 

Той обясни, че служителите са поставили и искания за увеличаване на парите за Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", които за 2015 година са орязани. "И ще продължим да работим в същите мизерни условия, в които работим и към момента", обясни Григоров.

Той заяви, че индексацията на заплатите им е трябвало да се случи с влизането в сила на Закона за МВР от 1 юли, което до днес не се е случило. 

Синдикалистите предупредиха за социално напрежение сред служителите в затворите именно заради ограничените средства за заплати, издръжка, капиталови разходи, както и заради липсата на средства за изплащане на обезщетения при пенсиониране и напускане на служители.

В исканията си те настояват за осигуряването на средства за храна, които да бъдат изравнени с тези на останалите служители в сектор "Сигурност", както и да се запази числеността на персонала в изпълнителските звена на двете дирекции, които работят на „терен“.

В края на лятото служителите в затворите протестираха със същите искания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!