Съкращават 20% от служителите на затвора в "Белене"

OFFNews 07 април 2015 в 13:22 6031 0

Общо 32 служители или 20% от работещите като охрана или по поддръжката на затвора в "Белене" ще бъдат освободени от работа, съобщава БГНЕС. 

Към месец март в затвора в "Белене" присъдата си изтърпяват 478 лишени от свобода, 12 от тях са с "доживотни присъди", а 27 са обвиняемите и подсъдимите, които изчакват присъдите си зад решетките.

Затворът ще бъде трансформиран в общежитие от закрит тип, което ще е към затвора в Плевен. До това решение се стигна, за да се намалят средствата по фонд "Работна заплата" в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) за 2015 г.

В затвора в "Белене" към момента работят 150 служители на ГДИН, 108 от които са от надзорно-охранителния състав. "На този етап преструктурирането ще засегне 32-ма служители, като служители от надзорно-охранителния състав няма да бъдат освобождавани", съобщава министърът на правосъдието Христо Иванов.

По думите на правосъдния министър материалните условия в затвора не отговарят на определените стандарти, предвидени за изпълнение на наказанието лишаване от свобода и същевременно са обект на критики при проверки на всички организации от национален и международен характер. Според Иванов подобряването на битовите условия в затвора в "Белене" е неотложна част  и е свързана с бъдещото му функциониране. 

Той потвърждава и че с Министерството на финансите се обсъжда цялостен план за реорганизация и преструктуриране на звена в ГДИН.

Миналата седмица надзирателите се заканиха да излязат на протест срещу намеренията на Министерството на правосъдието да съкрати 720 служители от Главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "съдебна охрана". Плановете на МП включват сливането на двете ГД в една обща "Изпълнителна агенция". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews