Зам.-министър: Съкращаваме 700 от работещите в затворите

OFFNews 02 април 2015 в 12:15 2546 0

700 души от администрацията на затворите и съдебна охрана ще бъдат съкратени, заяви заместник-министърът на правосъдието Петко Петков преди заседанието на Висшия съдебен съвет днес. Малко по-късно от пресцентъра на Министерството на правосъдието изпратиха съобщение, в което се казва, че все още няма окончателни решения за съкращенията в ГД "Изпълнение на наказанията и ГД "Охрана".

Зам.-министърът бе категоричен, че надзиратели, социални работници и психолози, които работят пряко със затворниците, няма да бъдат съкращавани. Промени предстоят и в Агенцията по вписванията. Половината от регионалните й звена и 5 на сто от персонала ще се разделят с нея.

Проблемът обаче е, че на съкратените трябва да се изплатят брутни работни заплати като обезщетения, а пари за това няма, обясни Петков. 

“Ако не се намерят веднага пари за изплащането на парите за всички, те ще получат обезщетенията си по-късно”, каза заместник-министърът. Той гарантира, че Агенцията по вписванията няма да бъде сведена до дирекция към Министерството на правосъдието и ще остане самостоятелна структура. Това бе потвърдено и в прессъобщението на МП.

От там уточниха, че е бил обсъждан вариант за преобразуването й в дирекция, но той е бил категорично отхвърлен.

През последните няколко години изпълнителната власт е под постоянен натиск от надзирателите в затворите за увеличаване на заплатите и допълнителните социални плащания. Те настояват за изравняване на условията на работа с тези на служителите на МВР. От правосъдното министерство засега не могат да кажат дали съкращенията ще окажат някакво положително влияние върху заплатите на надзирателите.

Агенцията по вписванията също се намира в тежък период на реформи. В началото на седмица бе анонсиран доклад, който показва множество нарушения в Търговския регистър. Прекият резултат бе уволнението на шефа на Агенцията по вписванията Венцислав Спирдонов. На негово място бе назначена досегашната заместник-директорка Елена Маркова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови