Проф. Константинов: С министър за изборите бихме признали, че нещо ни куца

OFFNews Последна промяна на 12 август 2014 в 10:02 3073 5

"Радвам се, че идеята за министър на изборите беше оттеглена. Първо – този министър нямаше какво да прави, дори ако това е най-добрият изборен експерт на света. Второ – създавайки такъв пост ние имплицитно признаваме, че нещо ни куца с произвеждането на изборите."

Това заяви математикът и бивш член на ЦИК, експертът по изборни въпроси проф. Михаил Константинов в интервю за БНТ тази сутрин.

„Българската изборна машина е много добра, една от най-добрите в света. Българската изборна администрация е една от, бих казал, близки до идеалното състояние администрации. Ние правим по-добри избори, отколкото повечето бели държави по света", каза той и уточни, че в случая не говори за купуването на гласове, защото то няма отношение към изборната система.

"Българската изборна система е много добра. В този смисъл да си оставим нещата, както са си и аз се радвам, че тази идея беше оттеглена", поясни проф. Константинов.

Според него включването на нов член на ЦИК, както настояваше "България без цензура" на Николай Бареков, би било "нов гаф".

"Изборният кодекс е направен така глупаво, че не казва ясно какво трябва да се направи, но там поне е казано колко члена има ЦИК и е съвсем ясно, че няма как да се избере по този начин нов член на ЦИК. Така че леко настъпихме „мотиката“, но се върнахме на време и аз пожелавам повече гафове да няма“, подчерта професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2014 в 12:37

Професор Константинов,напълно сте прав,но моля помислете как ще спечели Реформаторския блок с кадри като Кмета на Карлово,който заедно с обръчите на Доган краде като за световно и е специалист по купуване на гласове със Цвети Кънчев.Молим Ви -хората от Пловдивска област не глухи и слепи.Честити 40 милиона крадени пари на Кабаиванов- НОВОТО ЛИЦЕ НА СДС,заместник на Лукарски .Ако не вземем мерки ,то десните сме обречени.Или сме параван за ново голямо НИЩО вдясно.

12.08 2014 в 11:51

При криви входящи данни(над 10%) и права система, резултатите накрая прави ли са или криви?

12.08 2014 в 10:23

Броят избиратели са входящи данни, а не система.

Самата система наистина е сравнително честна.

Проблемът, който казваш за мъртвите гласове, купения вот и т.н. не е част от системата, а е нещо което трябва да се пререже и прекрати.

Константинов коментира над разпределението на местата, %та нужен за влизане в НС, като цяло за изчисляването на вота.

12.08 2014 в 10:19

Ама наред са ни изборите, Вие да не си помислихте друго?
Е разминават се МВР и ГРАО с броя люде над 18год. ама то не е проблем! Системата е ок!

12.08 2014 в 10:17

Ами да, осъзнаването че има проблем е първата стъпка към решаването му. Нещо ни куца в изборите, не ли?