Проф. Константинов: С министър за изборите бихме признали, че нещо ни куца

OFFNews 12 август 2014 в 10:02 3541 5

"Радвам се, че идеята за министър на изборите беше оттеглена. Първо – този министър нямаше какво да прави, дори ако това е най-добрият изборен експерт на света. Второ – създавайки такъв пост ние имплицитно признаваме, че нещо ни куца с произвеждането на изборите."

Това заяви математикът и бивш член на ЦИК, експертът по изборни въпроси проф. Михаил Константинов в интервю за БНТ тази сутрин.

„Българската изборна машина е много добра, една от най-добрите в света. Българската изборна администрация е една от, бих казал, близки до идеалното състояние администрации. Ние правим по-добри избори, отколкото повечето бели държави по света", каза той и уточни, че в случая не говори за купуването на гласове, защото то няма отношение към изборната система.

"Българската изборна система е много добра. В този смисъл да си оставим нещата, както са си и аз се радвам, че тази идея беше оттеглена", поясни проф. Константинов.

Според него включването на нов член на ЦИК, както настояваше "България без цензура" на Николай Бареков, би било "нов гаф".

"Изборният кодекс е направен така глупаво, че не казва ясно какво трябва да се направи, но там поне е казано колко члена има ЦИК и е съвсем ясно, че няма как да се избере по този начин нов член на ЦИК. Така че леко настъпихме „мотиката“, но се върнахме на време и аз пожелавам повече гафове да няма“, подчерта професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче