Присъда за нападателя от "Шейново" ще действа като превенция, обяви Борисов

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2017 в 17:25 5201 2

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов подкрепи лекарите в "Шейново" след нападението на акушер-гинеколога д-р Албена Гагова и призова за справедлива присъда, която по думите му ще действа като превенция. 

Той направи изказването по време на заседанието на Министерския съвет, става ясно от стенограмата. 

Ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите ви в „Шейново” и помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим. Родило му се бебе – вместо да се радва, да е празник – пребива докторката. Не знам срещу това каква защита… Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо! След заседанието отиди до „Шейново”, поздрави ги от нас, и ние искаме да получи справедлива присъда. Защото тя е и, както казва колегата Симеонов, това е и превенция...

Действително разчитаме тук и на съдебната система да си понесе… Още повече това не му е първо престъпление! От това поне, което слушах сутринта – едно за грабеж, едно за нападение. То си е рецидив.
Моля те, иди, предай им нашата подкрепа и съжаление за това, което се е случило, казва Борисов.

Министрите обсъждат и начини нападенията срещу лекари да спрат, в това число и поставяне на паник бутони в линейките. 

Паник бутони има, законодателни промени има, регламенти има, единствените места, където все още няма паник бутони на 100% това е в самите линейки, които ходят на място, на терен.
Подготвил съм справка, ще кандидатстваме за някакви малки средства, за да може, локализирайки ги през GPS система и ползвайки паник бутон, да могат да ползват услуга за защита на място, защото това е много голям проблем.

А за случая в Шейново, за който сте абсолютно прав, всичко каквото трябва да се направи като охранителна система на болницата, като законодателни промени, всичко това е факт. Срещу животинското борбата е много трудна, господин премиер, бих казал дори невъзможна, коментира темата здравният министър Николай Петров, който допълва, че има средно по 50 нападения над медици за година.

По повод поставянето на паник бутони в линейките премиерът отбелязва, че това няма да е достатъчно и трябва да се обмисли възможността в рискови райони патрулка да придружава медицинските екипи. 

А на линейките паник бутони дори да сложим, след натискане на паник бутона, каквато ти трябва техника, пак много минути ще отнеме да се стигне до там. Трябва да се мисли там, където е по-рисково, с колегите от полицията да се ходи, може би. Защото, допускаме, че натискаш паник бутона – докато дойде полицейската кола ще минат пет-десет минути. През това време какво ще се случи? Това трябва да помислим с колегите от полицията – рисково ли е, патрулът да отива с тях.

Тук и самите данъкоплатци, обществото трябва да сме много нетърпими, защото всичко това, за което говорим, са допълнителни разходи на данъкоплатците, допълнителни ресурси и от хора, и от горива, и от всичко останало. Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди. Да не се месим на съдебната власт, но това би трябвало да бъде. Само със съжаление не става явно, защото това насилие над медици става често срещано. Средно в годината колко нападения има над медицински лица?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

1

Стефан

04.07 2017 в 18:44

А бе Борисов, човекът от Шейново е просто луд. Може изобщо да не го осъдят. Вместо всички да си дръгнете езиците с глупости, точно обратни на решението на проблема, просто вкарайте лекарите, горските и ватманите в списъка с полицаи, пожарникари, военни, съдии, посегателството срещу които е противодържавен акт, и тероризъм. След първите десетгодишни присъди за шамаросан линейкаджия и счупено стъкло на влак, те сами ще решат какво им е превенция.

Ебати колко налудни приказки, само и само да не се реши ЕЛЕМЕНТАРЕН въпрос(((

Трудна била борбата срещу животинското - пак глупости. Още в ІV клас децата учат пословици и поговорки. Та и ти, гусин министъре, би трябвало да знаеш, че кучето скача според тоягата. Още не ми се е връщало ни едно зло куче, след като съм го изпасал с възлеста дряновица. И ни циганите, ни обикновенните луди, не се връщат където са яли полицейски палки.