Quantcast

Приеха Бюджет 2014 на първо четене. ГЕРБ е против многото пари за подслушване

Нели Чолашка Последна промяна на 14 ноември 2013 в 13:02 2456 8

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

 

Бюджет 2014 г. беше приет на първо четене от депутатите. "За" гласуваха депутатите от БСП и ДПС, ГЕРБ бяха против, а "Атака" - "въздържал се".

"Против този бюджет съм, защото нямаше дебат за сектор сигурност. Отделени са много пари за подслушване (49 млн. лв.), за да подслушват протестиращите и студентите", коментира бившият вътрешен министър, разследван за незаконно подслушване, Цветан Цветанов.

подобна теза изказа и бившата здравна министърка Десислава Атанасова.

"Това е бюджет на послушването и на задкулисието.

То ще остане в историята с битите и окървавени невъоръжени протестиращи.

Ще остане в историята и с това, че ще е бъде първият и последният ви бюджет", обяви Атанасова от трибуната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2013 в 14:39

Ами те може да не са негови. :)

14.11 2013 в 14:21

А Цвъки се кълнеше в децата си, че не е подслушвал....

14.11 2013 в 13:53

ГЕРБ са против подслушванията, ако не подслушват те!

14.11 2013 в 13:51

Ако пък човек рече да чете вас, платените форумни шушумиги на Поз@срано 20, ще се чуди дали не е попаднал в лудница. Да ти припомням ли какво стана със скандала "Галерия"? Заповедта за подслушване на политици и журналисти беше подписана лично от Станишев. А после част от докладите се оказаха в ръцете на "съвестния" гражданин - червения бандит Алексей Петров. И как реагира дебила Цацарски?... Ако това те успокоява, сега ще се случи нещо подобно. Ако преди това народа не измете червената зараза...

14.11 2013 в 13:33

Цв. Цв. - точно ти ли бе нагъл тип ще говориш за подслушване???

14.11 2013 в 13:29

пфу, пак Деси Тъпото ръси мозък...
Голем срам, гоуем.

14.11 2013 в 13:23

Държавна агенция "Технически операции", която беше създадена с последните промени в закона за Специалните разузнавателни средства, и чрез която трябваше да започне обещаната реформа при употребата на СРС-та, ще получи двой по-голям бюджет в сравнение с тази година. За това съобщи "Капитал", като се позова на внесения в парламента проектобюджет за 2014 г.

ДАТО, която е наследник на дирекцията в МВР, е юридическо лице на бюджетна издръжка и е към Министерски съвет.

През последните няколко години за подслушване и следене са били отделяни под 20 милиона лева на година. Според проекта за бюджет "ДАТО" ще получи два пъти и половина повече – 49 милиона лева.

С промените в закона за СРС, които бяха върнати от президента Росен Плевнелиев, но с помощта на гласовете на "Атака" ветото беше преодоляно, беше въведен и нов начин на финансиране. А именно: службата която иска прилагането на СРС, ги плаща от бюджета си.

Така бюджетът на ДАТО трябваше да е много по-малък, защото разходите щяха да се покриват от институциите, които "поръчват" подслушването и следенето – прокуратурата, следствието и МВР.

В ДАТО не бяха включени служителите, които обезвреждат експлозиви. Те бяха прехвърлени към Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Това означава, че бюджетът на ДАТО трябваше да е по-малък.

"Капитал" се позовава на депутати от ГЕРБ, според които ръководителят на ДАТО Цветан Китов е заявил, че няма да изпълни закона, защото финансовата обосновка на СРС-тата нямало как да "стане".

Бюджетът на ДАНС също ще бъде увеличен– с 33%. В агенцията без реформа остана и службата за подслушване. "Специални операции". Наскоро стана ясно, че ДАНС е увеличила значително подслушването през първите шест месеца на годината - по план за цялата 2013 г. тя е трябвало да приложи 526 специални разузнавателни средства (СРС), но до края на юни техният брой вече е бил 876, или близо 65% повече от годишната прогноза. За сравнение – през първото полугодие на миналата година са приложени 264 СРС-та - повече от три пъти по-малко, а през цялата 2012 г. - общо 507.

14.11 2013 в 13:09

То като ви чете слуша човек, едва ли не Тиквите са добричките!