Андреева: Не ГЕРБ, а всички ние платихме магистралите със здравните си вноски

Вероника Шербанова 14 ноември 2013 в 12:21 4254 13

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

 

Не Бойко Борисов, а всички ние платихме магистралите със здравните си вноски. Това заяви в парламента здравният министър Таня Андреева.

Липсата на повече от 1 млрд. лева е факт. Както щем да ги наречем - пренасочени, откраднати, употребени може би за нещо друго, не зная, но тези пари не са в здравната система и никога няма да се върнат отново там, обясни Андреева.

В това министерство за последните 4 години са сменени четирима министри и 10 зам.-министри, подменена е 40% от администрацията. Закрити са над 17 лечебни заведения, а задълженията на болниците са вече над половин милиард лева, посочи Андреева.

През тези 4 години държавата абдикира от здравеопазването и затова то в момента е една катастрофирала система, категорична е Андреева.

Фондът „Ин витро“ беше преместен в Здравната каса при тежкия демографски срив в държавата. В НЗОК бяха прехвърлени още диализата, интензивните грижи и куп други дейности, които бяха задължение на държавата, каза тя.

По думите й всичко това е затруднило изключително много дейността на съсловните организации.

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, от своя страна, обвини управляващите, че само се оправдават със състоянието на системата, без да се опитват да направят нещо, за да подобрят положението.

Виждам, че сте още на етапа на оправдание с предходното управление, но нулите в бюджета остават само в главите ви и за съжаление с този бюджет здравето на нацията през следващата година си остава в режим на свободно падане, подчерта Дариткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!