Quantcast

Президентът призова Европа да не създава пречки на руските доставки на газ за България

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2018 в 16:42 5449 2

"Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е важно да имаме сигурна и предсказуема енергия".

Това каза президентът Румен Радев, който представи позицията на България на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице.

"В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки както в миналото за пътя на руските доставки на газ за България, но и за самия Европейски съюз“, добави държавният глава.

Румен Радев припомни и предложението, което отправи през май тази година по време на визитата си в Русия към президента Владимир Путин –доставките на природен газ за България и ЕС да бъдат чрез т.нар. „Български поток“. "Само така България ще може наистина да бъде един независим енергоразпределителен център", подчерта президентът.

По думите му България е твърдо решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата, „които да са ясни, достатъчно детайлни, ефективни и приложими за всички“. Според него успешният резултат ще изпрати позитивен сигнал за солидността на споразумението и неговите цели.

„България продължава да работи с всички партньори в областта на борбата с климатичните промени за пълното прилагане на Парижкото споразумение. В изпълнението на националните си цели ние се ръководим от принципа за последователно и пълно прилагане на договорените правни разпоредби. Последващо преразглеждане или увеличение на амбициите за намаляване на парниковите емисии обаче не отговаря на нашите национални интереси“, заяви президентът.

Румен Радев каза още, че "социалният аспект е фактор от изключително значение за запазването на хиляди работни места“ и припомни, че България и ЕС вече изпълняват задълженията си съгласно Протокола от Киото.

„Ние сме на път да преизпълним нашата съвместна цел за намаляване на емисиите с 20% до 2020 г. спрямо нивата от 1990 г. През 2016 г. парниковите емисии в България намаляха с 49% в сравнение с базовата 1988 г. и с 4.4% в сравнение с предходната 2015 г.“, посочи държавният глава.

Той е категоричен, че широката ангажираност по проблемите на климата ще допринесе за създаването на повече възможности за нискоемисионно развитие, устойчиво на климатичните промени, което обаче е съобразено със състоянието и перспективите за развитие и запазване на конкурентоспособността на националните енергийни системи.

Пред участниците в срещата на високо равнище президентът Радев припомни, че за да се справи с последствията от климатичните промени, България вече е разработила своята Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие.

"Приспособяването към климатичните промени е въпрос, който засяга всички сектори в обществото, включва органите на регионалната и местни власти, но също така изисква действия и от страна на частния сектор, гражданските организации и самите граждани", каза още Румен Радев.

В отговор на журналистически въпрос за способността на страната ни да се справи с амбициозния дневен ред на Европейската комисия за постигане на въглероден неутралитет в Европа до 2050 г. държавният глава заяви, че е на форума, за да отстоява националните ни интереси.

По думите на президента България трябва да бъде много по-активна и да използва европейските програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработката, приложението и внедряването на нови екологично чисти форми на енергия и екологично чист транспорт и индустрия. 

Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата е висшият орган на Конвенцията и се провежда в края на всяка календарна година. В конференцията участват държавни и правителствени ръководители на страни-членки на ЕС, представители на международни организации, както и на държави от цял свят. Сред целите на форума в Катовице е приемането на насоки за прилагане на Глобалното споразумение за климата от Париж през 2015 г.

По време на визитата президентът Румен Радев е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27639

2

sottozero

03.12 2018 в 20:12

до 1:

Ма ти ако искаш си купувай и американски втечнен на 10рна цена,не те спираме.

8007

1

Хараламби

03.12 2018 в 18:03

Па даже ако може и е'но законче да се приеме, че газът задължително трябва да е руски. Щото азерския, катарския или еврейския не са достатъчно еко.