Предсрочните избори не бива да ни плашат, смята Сакскобургготски

OFFNews 20 ноември 2018 в 13:12 3431 0

Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания, и там може да се случи. И в Испания също се говори. Това не бива да ни плаши, то е част от демократичните процеси.

Така Симеон Сакскобургготски коментира възможността за предсрочни избори у нас, след като участва в церемония по валидирането на марка с лика на баща си, Борис III, по повод 100 години от възкачването му на престола. 

България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в по-зрели и стари демокрации и не заслужава да се коментира много, допълни той. Той все пак подчерта, че е препоръчително мандатите да се довършват и като пример посочи правителството на Костов и последвалото на Станишев. Според Сакскобургготски, липсата на стабилност се отразява на имиджа ни отвъд граница. Капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна, допълни той. 

Той подчерта обаче, че макар нито едно правителство след това да не е изкарало пълен мандат, все пак се случва нещо невиждано в най-новата ни история - премиер повтаря мандата си. Запитан за напрежението между "Дондуков 1" и "Дондуков 2", Сакскобургготски заяви, че това са технически въпроси. Винаги, когато има желание за диалог от двете страни, нещата се преодоляват в името на доброто на страната, допълни той.

Симеон II също така сподели, че като премиер е имал добра комуникация с президента Първанов. На въпроса дали би подкрепил промяна на модела към президентска република, царят заяви, че това би изисквало немалко усилия и все пак това е решение на Великото народно събрание. 

В церемонията по валидирането на марката, представяща младия цар Борис на фона на двореца, освен Симеон II участваха и министърът на транспорта Росен Желязков, изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки, председателят на Съюза на българските филателисти Спас Пенчев и художникът на марката проф. Тодор Варджиев.

Според царя е важно да се пазят спомени за годините на монархията в България, за да може младите да имат самочувствие и да я почитат, както правят във Франция и Великобритания. 

Наследих баща си през 1943 г. и миналата седмица на банкета на кралица Елизабет си дадох сметка, че съм ветеранът на Европа, каза още Сакскобургготски. Протоколът повелявал той да седне вдясно от кралицата, защото е най-старият по ранг. Благодарен съм, че съм мост между това време и модерна България, допълни той.

 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков припомни, че тази марка е поредната в редицата пощенско-филателни издания, увековечаващи лика на Борис III. Едно от тях е от края на 19. век и е посветено на приемането на православието от младия цар. През 1918 год. пък е създадена марка, ознаменуваща възкачването му на престола.

Стогодишнината от възкачването на трона на Борис Трети е знаменателна, не само защото той е забележителна личност, но и защото българският държавник и политик е бил страстен почитател на филателното изкуство, допълни Желязков. На събитието имаше над сто човека, като някои от тях бяха пристигнали рано сутринта, за да са сигурни, че ще получат подпис от царя върху пощенския си плик. Самият той прекара над час в разговори с присъстващите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови