Правителството подготвя екшън план за бежанците

OFFNews 05 януари 2015 в 17:08 3054 0

Правителството подготвя екшън план за бежанците

Снимка Министерство на отбраната

Правителството подготвя екшън план за справяне с бежанския натиск, който се очаква да се повиши със затопляне на времето. 

До две седмици две работни групи ще трябва да внесат плана за разглеждане в Министерски съвет. Те трябва да обсъдят строежа на оградата по границата с Турция и помощта, която може да окаже Министерството на отбраната с техника и логистика за охрана на границата.

За това се разбраха на работно съвещание вицепремиерът Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи Веселин Вучков, на отбраната Николай Ненчев, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на земеделието и храните Десислава Танева. Заседанието е второ след свиканата при премиера Бойко Борисов среща в последния работен ден на 2014 година.

Допълнителна среща ще има и между Министерството на земеделието и храните и Министерството на вътрешните работи за изграждането на 110 км чакълирани пътища в граничните зони, които попадат в горския фонд и могат да бъдат изградени от МЗХ.

На срещата беше обсъден и въпросът с евентуалното връщане от други европейски страни на лица, получили или търсещи закрила, които са регистрирани в България, но са били засечени от властите в други държави в ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба. На влизане в България като първа страна в ЕС бежанците биват регистрирани от гранична полиция, а потърсилите закрила се въвеждат в европейската система за пръстови отпечатъци Евродак. Според Дъблинския регламент, ако те бъдат заловени в други страни на ЕС за тях се изпращат запитвания към първата страна на регистрация.
През 2014 г. е имало общо 7851 запитвания от над 20 страни в ЕС за такива лица, като 6873 са за връщането им. България е дала 3613 положителни отговора според Дъблинския регламент.

Вицепремиерът Меглена Кунева е подчертала, че тези становища не означават автоматично връщане на лицата, но страната трябва да е подготвена. Въпреки големия брой запитвания, за миналата година са върнати в България едва 180 човека. В тази връзка, а и заради възможността от увеличаване на миграционния поток през пролетта, Министерството на отбраната ще представи списък от сгради, които да бъдат трансформирани в центрове за настаняване на чужденци. 

На този етап МО ще се включи с всякаква логистична помощ, от която имат нужда. Включително бихме могли да предоставим и поделения с отпаднала необходимост, които могат да се използват в конкретния случай, но нямаме готовност да участваме с личен състав. Това каза военният министър Николай Ненчев след срещата в министерски съвет за охраната на границата, цитиран от БГНЕС.

Той е категоричен, че Министерството на отбраната няма да строи останалата част от оградата на границата и вероятно тежестта ще падне на областните управители в съответната част от границата.

Министърът посочи, че много ясно са споменати ангажиментите на армията в Закона за отбраната и въоръжените сили. Там нямаме точно такава възможност, каза той за възможността МО да участва с военнослужещи в охрана на границата и каза, че търсят и други различни форми за сътрудничество. „Законът е ясен и категоричен. Границата е приоритет на МВР, така както винаги е било. Тук не би трябвало да има основания за безпокойство ще окажем изключително съдействия на министър Вучков във всяко отношение, съобразно закона“, заяви Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews