Посланикът на Турция: Оградата по границата не е решение

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2014 в 17:58 3925 5

Оградата по границата с Турция.

Решението на бежанския проблем в България не са огражденията по границата с Турция. България и Турция тясно си сътрудничат и благодарение на това бежанците в България са около 10 000.

Това каза пред "Дарик" турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Ако ги нямаше тези съвместни усилия, тогава щяхме да говорим за стотици хиляди бежанци, предупреди той.

"От разговорите с предишното българско правителство останахме с впечатление, че оградата по българо-турската граница е по-скоро временно явление, което има за цел да послужи за разрешаването на големия поток от бежанци, сега обаче имам чувството, че огражденията се превръщат в официална политика", коментира дипломатът.

Той обяви, че Турция е против това българо-турската граница да бъде затворена чрез заграждение.

"Имаше договореност с предишния външен министър Кристиан Вигенин, той посети Турция, аз също участвах в този преговорен екип, тогава постигнахме договореност за изграждане на временно заграждение и то в планинските участъци, където осигуряването на охрана бе затруднено.

Беше споделено мнението, че не е необходимо по другите участъци да бъде изградено такова заграждение. Сега виждаме една политическа позиция в това отношение", уточни Гьокче.

По думите му половината от бежанците, които пристигат в България, не преминават само през турска територия, а включително и през другите съседни страни като Македония, Гърция, Румъния.

"Може би в този смисъл е интересен фактът да се попита дали България обмисля подобни заграждения и на тези граници", попита турският посланик.

Той коментира и актуалната тема за премахването на новините на турски език от ефира на Българската национална телевизия.

„Историята има една посока, в която се движи и с пълно право България има право да се гордее със своя етнически модел. Ако тези новини бъдат премахнати, България ще се озове в грешната страна на историята.

Ще изпадне в ситуация, в която ще изпита затруднение да го обясни това пред евроатлантическите партньори. Ние като съседна и приятелска страна на България не бихме желали това да се случва и сме загрижени за едно подобно развитие на нещата“, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2014 в 02:56

То и вашите приятели британците, сложили ограничение на скоростта през 1965та временно - пще е в сила.

Та господин посланик, ние също сме я сложили тая ограда временно....

29.11 2014 в 19:07

Това са нелегални имигранти и изобщо не ме интересува какво мисли анадолския посланик. Оттам идват само ислямисти и проблеми- не искаме анадол, толкова ли е сложно. Че и съди, чалматаh. Ще си изградим ограда с когото искаме- Гърция е в ЕС, БЮРМ не е Анадола. Така че този да си гледа неговата работа, а не да се меси в нашата. Изобщо защо няма отговор на МВнР- този фес си позволява да назидава за 2-3 път. Помните ли какви заплахи имаше, ако признаем арменския геноцид. Да коментира бетонната стена между САЩ и Мексико.