Правителството отпусна 1.2 млн. лв. за борба с градушките

OFFNews 09 юли 2014 в 13:13 1766 0

Снимка Ивайло Анев

1 милион и 200 хиляди лева отпусна правителството за допълнителни количества ракети против градушки.

Само през май са използвани двойно повече ракети в сравнение с предходни години. Целта е да не се допусне бедствие да унищожи селскостопанската продукция - пише в мотивите на решението, взето от кабинета днес.

Това ще реши проблема на Агенцията за борба с градушките с липсата на пари за противоградни ракети.  

Агенцията е предала информацията за приближаващата към София градушка и е информирала компетентните институции. Това каза по-рано днес пред Радио „Фокус" директорът на агенцията инж. Николай Николов. По думите му, агенцията предава в реално време информация към Военновъздушните сили на армията, ръководство „Въздушно движение“, Гражданска защита и НИМХ. Той допълни обаче, че подобна градушка се образува много бързо.

„Вчера над София, и по-конкретно над Драгоман, се бе образувала суперклетка в порядъка на 7-8 минути. За същото време тя се изсипа над столицата с най-голямата си сила. Нашите радарни станции отчетоха явлението. Екипите на Агенцията за борба с градушките работиха вчера до 3.00 часа сутринта в цялата страна заради паднали градушки. Радарната информация, която получаваме, я предаваме директно онлайн на другите институции“, каза още Николай Николов.

Той коментира, че Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!