Градушка удари и Белоградчик

OFFNews 09 юли 2014 в 09:40 4267 1

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Градушки паднаха в Белоградчик и Димово. Това съобщиха от Хидрометеорологичната станция - Видин за агенция "Фокус".

Градушките са били леки, придружени с обилен дъжд и силен вятър.

Количествата на валежите са съответно в Белоградчик – 12 л.кв./м. и в Димово 14 л.кв./м.

Най-много количество валеж през изминалата нощ е паднал в Арчар – 20 л.кв./м. Във Видин са отчетени 4 л.кв./м., придружени с гръмотевична буря и силен вятър. В останалата част в града количествата са съответно: Грамада 5,5 л.кв./м., Каленик 3.8 л.кв./м., Кула 2.9 л.кв./м. и Долни лом 9 л.кв./м.

Вчера буря и градушка с големината на орех в София причиниха смъртта на мъж в Борисовата градина, десетки бяха ранени, хиляди стъкла на автомобили, жилища, обществени сгради, магазини бяха счупени. Градушка удари и Монтана, както и селата Мърчево и Владимирово. Жител на село Мърчево, който е бил на полето, е със счупен нос. Градушката е продължила 10 минути, като ледените късове са били колкото юмрук.

„Лошото е, че една ракета не се изстреля. От Ерден стреляха, а от другата площадка, която е на границата между Владимирово и Бели брег, не се чу нито една ракета. Ако беше изстреляна, това нямаше да се случи в такъв размер”, коментира кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев.

Назначена е комисия, която започва обиколка на къщите в двете села, за да установи какви са щетите и с какво може да се помогне на хората. Община Бойчиновци ще търси помощ от държавата, но на първо време ще осигури керемиди, за да се покрият пострадалите къщи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови