Службите са знаели 30 минути по-рано за градушката

OFFNews 09 юли 2014 в 07:52 21220 16

Снимка Ивайло Анев

"30 минути по-рано са локализирали този облак, но не е можело да се действа. По принцип възможността за реакция зависи от мощността на облака, а този облак беше много мощен."

Това обясни метеорологът Петър Янков от TV-MET в интервю за Нова тв тази сутрин.

Един човек загина, затиснат от дърво в Борисовата градина по време на градушката в София. Стотици автомобили, жилища, магазини, обществени сгради са със счупени стъкла от огромните ледени късове. Десетки потърсиха медицинска помощ. От мощна градушка пострада и Монтана.

Прогнозата за деня предвижда, че има условия за силни валежи и градушки, особено в Северна и Западна България, каза още Янков.

В петък също се очакват силни валежи в Западна България.

От Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ обясниха, че не е възможно да се изстрелват ракети над градовете, а защитени от градушките са селскостопански райони.

Оттам не потвърдиха, че са локализирали облака 30 минути по-рано. Градоносният облак над София бе локализиран в 16.30 ч. и за 7-8 минути достигна до най-силните си параметри, каза директорът на агенцията Николай Николов.

„Ракетните площадки на територията на страната са изградени в силно градобитни райони, като Видин, Монтана, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Сливен“, обясниха от ИАБГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!