Quantcast

Службите са знаели 30 минути по-рано за градушката

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2014 в 07:52 20358 16

Снимка Ивайло Анев

"30 минути по-рано са локализирали този облак, но не е можело да се действа. По принцип възможността за реакция зависи от мощността на облака, а този облак беше много мощен."

Това обясни метеорологът Петър Янков от TV-MET в интервю за Нова тв тази сутрин.

Един човек загина, затиснат от дърво в Борисовата градина по време на градушката в София. Стотици автомобили, жилища, магазини, обществени сгради са със счупени стъкла от огромните ледени късове. Десетки потърсиха медицинска помощ. От мощна градушка пострада и Монтана.

Прогнозата за деня предвижда, че има условия за силни валежи и градушки, особено в Северна и Западна България, каза още Янков.

В петък също се очакват силни валежи в Западна България.

От Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ обясниха, че не е възможно да се изстрелват ракети над градовете, а защитени от градушките са селскостопански райони.

Оттам не потвърдиха, че са локализирали облака 30 минути по-рано. Градоносният облак над София бе локализиран в 16.30 ч. и за 7-8 минути достигна до най-силните си параметри, каза директорът на агенцията Николай Николов.

„Ракетните площадки на територията на страната са изградени в силно градобитни райони, като Видин, Монтана, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Сливен“, обясниха от ИАБГ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.07 2014 в 21:49

И какво щяхте да направите ако бяха надули сирените бе, бай Ганьовци? Ще приберете таратайката от средата до под съседното дърво ли, кво? Осрали сте всяка малка, средна и голяма поляна с 20 годишни ръждясали гробници и понеже останахте без стопове и държавата ви е преебала, еми изкарайте 30 лева и си бутнете кочините в гаражи, къв е проблема? Тогава нема да ви е крива природата и държавата и незнам кво още :)

10.07 2014 в 20:26

Циркът е голям, щото в София са малко хората които имат гаражи. Повечето коли седят на улицата изложени на произвола на съдбата.

10.07 2014 в 18:40

Тия които живеят в по-високи сгради също нещо са видели. Трябвало е да предадат надолу по етажите.

09.07 2014 в 12:06

Като в град, в който живеят 2 милиона души ще пада градушка колкото яйца ще отклонят самолетите за 30 мин и ще се изстрелят ракети. Те май са били спрени така и така. В самолета са 100 човека, летище София въобще не е толкова натоварено.


09.07 2014 в 11:39

Вие като мрънкате и пишете всички тези глупости представяте ли си какво щеше да се случи ако беше както го искате? От Монтана и Пазарджик изстрелват ракети по облак който е на пътя на всички кацащи в София самолети?!?!? Междувременно всички сирени вият и населението излиза навън под дъжда и падащите камъни. За да не се намокри започва да се крие под дърветата. А всички шофьори се яхат на талигите и почват бясно да търсят закрити паркинги. Задръстването е такова, че линейки, пожарна и ГЗ нямат шанс да минат където и да било!

09.07 2014 в 11:37

Гражданска защита ли?
Какво може да се очаква от оранизация където група тъпи фуражки прибират държавни пари, за да не правят нищо. Иначе не е сложно да се обадиш примерно на 2-3 от по - големите радия да подадеш информацията. Само спускането на една външна щора примерно спасява стъклопакета от поражения.

09.07 2014 в 11:37

Абе какви 30 минути, без да съм метеоролог беше ясно че ще има яка буря още в 2 часа. 32 градуса + черни облаци

09.07 2014 в 10:49

"Службите са знаели 30 минути по-рано за градушката".......30 минути са били достатъчни да се предупредят хората какво нещо ще се изсипе. къде е Гражданска защита със задачи по предотвратяване и ограничаване на последствията от природни бедствия и крупни производствени аварии ?

09.07 2014 в 10:26

Е какво ви е виновна Изпълнителна агенция „Борба с градушките“? Тя не е създадена да пази колите от драскотини.

Да ще се наложи да закарате колата до сервиза. Нали сте я застраховали? Или не?

09.07 2014 в 10:17

до 08... коЙчо от от КОЙловци знае всичко! (а като не знае, ходи да пита бълханския) ;)

... та, значи твърдиш, че ФЪНдъковата НЕ Е зле образована провинциалистка и , че няма НИЩО ОБЩО с едно усвояване на едни ПАРИ, така ли...

... хахахахахахаха

... между винкеуите и компирето... избирам, избирам... ба ли му ма*ата кво избирам

... хахахахахахаха