Правителството отделя 5 милиарда лева за извънредни разходи заради COVID-19

OFFNews Последна промяна на 24 март 2020 в 18:05 10617 4

5 милиарда лева отделя правителството в рамките на извънредните икономически мерки заради разпространението на COVID-19 у нас.

От тази сума половин милиард лева отиват за увеличените разходи на МЗ, МО и МВР, а 4,5 милиарда - за мерки по отношение на бизнеса и заетостта, уточни на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Отлагат се плащанията на данъци до 30 юни, което ще намали средствата в хазната с над 600 млн. лева, каза той.

Утре правителството ще гласува и близо 50 млн. лв. за най-нуждаещите се пенсионери - както правим всеки Великден и всяка Коледа, добави Борисов.

За какво отиват 4,5 милиарда лева?

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че в мерките по отношение на бизнеса и заетостта влизат:

- половин милиард за капитализиране на Българската банка за развитие, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат кредити

- 200 млн. лв. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на хора, които са в неплатен отпуск - при запазване на трудовите правоотношения

- разходи от над 1 милиард лева за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори по схемата: 60% плаща държавата, 40% - работодателя, ако не уволняват работниците.

Зимният туризъм вече имал "мазнинка"

Зимният туризъм приключва обикновено в средата на март. Те, големите пари в туризма вече са ги взели, вече имат "мазнинка" , макар че е вярно, че този сняг не може да го ползват - въпросът е какво ще правим с летния туризъм, каза Борисов.

Помните какви бяха за Нова година кувертите, добави той.

Две са ни целите - да запазим възрастите хора и тази относителна свобода на движение, която ни позволява икономиката да съществува и да не затваряме предприятия, посочи Борисов.

Бързите тестове за COVID-19

На извънредния брифинг Борисов засегна и темата с тестовете за коронавирус:

Израелският премиер, лично го попитах в присъствието на още шест премиери, защото всички сме убедени, че израелската медицина е много напреднала. И той каза: „Няма бърз тест, сигурен. Нашите лаборатории, нашите институти, в Израел, считат, че по-рано от 8-9 седмици няма да могат и те да създадат"

Затова да отговоря на въпроса за бързите тестове, той е много ясен и категоричен. Вчера Еврокомисията направи обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 000 000 теста. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел – комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар – ЕС, ще купят и ще предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме, каза българският премиер.

Българските мерки били за пример

За тези, които считат, че с няколко дни сме закъснели - виждате ваши колеги журналисти в Европа, в света ни дават за пример, че най-бързите, ефикасни, доказани мерки бяха направени в България, похвали се министър-председателят.

Много, много по-развити държави се лутаха. Седмици наред загубиха да обясняват как няма страшно. Толкова развити държави в рамките на ден или два сменяха изцяло концепцията, твърди Борисов.

Кризисният щаб се справя отлично. Неслучайно за ген. Мутафчийски има толкова шеги - това значи, че е значим човек, каза премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

4

spirit оригиналът

25.03 2020 в 08:21

а Докато в целия свят изплащането на кредити се замразява със закон.

Накрая Бойко най-нагло излъга, напук на всички социални мерки, които се взимат по света:

„Ние много гъвкаво, непрекъснато следим къде, какво се прави и всичко най-добро ще го приложим.“

Тези подлоги на бизнеса, колко точно хора обрекоха днес на смърт чрез гладуване?!

21662

3

spirit оригиналът

25.03 2020 в 08:20

Бойко Борисов днес:
„Бизнесът трябва да го гледаме като писано яйце! Да оживее, да оцелее!“

Горанов за хората, които остава без работа в сивия сектор и безработните:
„Тези български граждани, които са маргинали, са социални изолирани и едва ли можем много да направим за тях.“

⚫️ Отложиха плащането на най-ниския в света корпоративен данък печалба на бизнеса, но оставиха най-високото в света ДДС за жизненоважни стоки.

⚫️ Ще "подпомагат" работниците, които са в принудителен неплатен отпуск чрез заделяне на 200 милиона лева за безлихвени кредити.

⚫️ В същото време приеха да дадат на бизнеса 4,5 милиарда лева безвъзмездна помощ от нашите пари.

⚫️ За тези, които са заплашени от уволнение, ще наливат пари(60% от заплатите на работниците) в работодателите, от които се очаква да не уволняват своите работници.

⚫ ️За кредитите Бойко обясни, че зависи от търговските банки да приемат 3 месечно отлагане на плащанията и според него било в техен интерес да го направят.

13355

2

aviatora

24.03 2020 в 20:58

Ще си ходиш с короната!!!

3153

1

Alm

24.03 2020 в 20:11

И колко на мвр? И колко на медиците?
А парите ще ги дадат на Мавродиев, за да ги пазят заедно с Пеевски.