Правителството не успя да внесе предложението за частично разплащане към пътните фирми в НС

Ружа Райчева 15 април 2022 в 11:28 2378 3

Правителството не успя да внесе предложението за частично разплащане към пътните фирми в парламента, както обеща вчера премиерът Кирил Петков. Очаква се казусът с неизплатените средства да се реши другата седмица. 

"Ще внесем предложението повторно още в утрешния ден. Няма да губим нито ден!", написа снощи Петков. Вчера той се срещна със строителните фирми и обеща, че до 30 юни строителните фирми ще получат всички неизплатени пари за ремонти, а после написа и публикация на профила си във Фейсбук:

"Днес обещах на строителните фирми, че 655 милиона лв ще бъдат разплатени веднага, и останалите 50% - след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 милиона лв веднага за строителите, а от друга - работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество. Продължаваме Промяната, БСП и ДБ направиха точно това, което днес обещах на строителните фирми. Партиите, които гласуваха против, се виждат долу на таблото!"

Във вчерашното заседание, продължило до полунощ, депутатите не успяха да постигнат съгласие относно разплащането с пътните фирми. В пленарната зала бяха отхвърлени и трите проекта за решение - на правната комисия, на регионалната и на вносителя - депутати от управляващото мнозинство.

Председателят на транспортната комисия Борислав Гуцанов (БСП) очаква следващата седмица да се отпуши процедурата за парите за пътните фирми, със засилен контрол на средствата. 

Според него вината за ситуацията не е на регионалния министър Гроздан Караджов, а е резултат от решения на ГЕРБ. "Един казус, забъркан при управлението на ГЕРБ и не се реши от двата служебни кабинета. Сега се чудим как да направим така, че фирмите да си получат парите, да имаме нормални пътища, но и да има контрол, защото говорим за 1,2 милиарда лева", каза Гуцанов. 

Той е на мнение, че фирмите ще си получат парите и трябва да бъдат спокойни. 

Председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев потвърди, че ПП ще внесат ново предложение за изплащане на средставата на пътните фирми. "Днес ще внесем друго предложение, защото казусът е много сериозен и искаме час по-скоро да има решение", каза той. 

По думите му "правният абсурд е забъркан от ГЕРБ и патриотите преди 2 години" и сега парламентът трябва да намери решение, "за да не страдат всички български граждани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

15.04 2022 в 14:13

Интересно ГЕРБ гласуват против да се плаща за тяхни задължения??

2550

1

alfakentavur

15.04 2022 в 11:38

Какво? Киро обещава на бизнеса нещо, което парламентът после трябва да гласува?
Че той откъде знае как ще гласува парламента?

 
X

Подкастът на OFFNews