ПП публикува коалиционното споразумение, Кирил Петков взима мандата в 10 часа

Премиерът задължително ще възлага проверки от НАП и ДАНС за всеки кандидат за висши постове

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2021 в 07:45 4296 0

"Продължаваме промяната" публикува коалиционното споразумение, сключено с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". То е със срок на действие до 2025 г. 

Правителството ще има 21 министри. Вицепремиерите ще бъдат петима. 

Всички номинации за министри ще бъдат обсъдени със законните представители на мандатоносителя, като политическата отговорност за тяхното назначаване се носи от Коалиционния партньор, който ги е предложил. Заместник-министрите се назначават от министър-председателя по предложение на съответния ресорен министър. Всяка номинация за министър или заместник-министър трябва да отговаря на два основни принципа, заложени в програмата на мандатоносителя – Коалиция „Продължаваме Промяната“, а именно нулева толерантност към корупцията и експертен потенциал. С оглед на това, всяко номинирано лице трябва да бъде с безупречна репутация и доказана компетентност в областта, в която е предложен за назначение, пише в текста. 

България да бъде свободна, независима и просперираща държава е основният приоритет, посочен в преамбюла на коалиционното споразумение.

В коалиционното споразумение са включени 19 приложения: Правосъдие, Икономика, Енергетика, Транспорт, Здравеопазване, Образование, Земеделие, Електронно правителство, Култура, Вътрешна сигурност, Околна среда и води, Регионално развитие, Труд и социална политика, Туризъм, Отбрана, Спорт, Финанси, Международни отношения и Законодателна програма. 

Министър-председателят задължително ще възлага извършването на проверки от НАП и ДАНС за всеки кандидат за Председател на държавна агенция; Член на държавните комисии (с изключение на тези членове, които се избират от Народното събрание); Изпълнителен директор на изпълнителна агенция; Ръководител на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт (с изключение на тези, които се избират от Народното събрание); Прокурист в публично предприятие по смисъла на Закона за публичните предприятия (ЗПП); Временно изпълняващ длъжността член на органите за управление и контрол на публични прeдприятия. 

Структурни промени: 

Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ преминават от Министерство на земеделието към Министерски съвет. 

Към Министерство на финансите преминава Дирекция "Централно Координационно Звено" от МС, както и Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", е записано в споразумението.

Заместник министър-председател по ефективно управление ще ръководи дирекция "Добро управление" в Министерски съвет, Института за публична администрация в МС; Дирекция "Модернизация на администрацията" в МС; Центровете за споделени услуги на база Дирекции "Човешки ресурси", "Информационни технологии", "Управление на собствеността", "Счетоводство" от всички ведомства към МС. В ресора на вицепремиера по ефективно управление преминават и "Български пощи" ЕАД, които досега бяха към Министерство на транспорта информационните технологии и съобщенията /МТИТС/, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, част от Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" от МРРБ. В ресора на новия вицепремиер преминава и Агенция по вписванията от Министерство на правосъдието /МП/. 

Заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията ще поеме "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД от МТИТС. Според текстовете на споразумението се закрива "Държавна петролна компания" ЕАД.

Предвидено е към Министерството на външните работи да премине Държавна агенция за българите в чужбина от Министерския съвет. Към министъра на правосъдието преминават дирекция "Съдебна защита" от МФ. Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

На подчинение на министъра на иновациите и растежа ще са главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" от Министерство на икономиката /МИ/, дирекция "Насърчителни мерки и проекти" от МИ, Държавна агенция за научни изследвания и иновации от МС, "София Тех Парк" ЕАД, "Българска банка за развитие" ЕАД, "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, както и Българска агенция за инвестиции.

Към министъра на електронното управление преминава Държавна агенция електронно управление от МС, Дирекция "Информационни технологии" от МТИТС, "Информационно обслужване" АД. 

Структурата на МС ще бъде реализирана без увеличение на общата щатна численост на държавната администрация, е предвидено в споразумението.

Днес в 10.00 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната". Персоналният състав на кабинета ще стане ясен в 13.00 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови