ПП и БСП бойкотираха заседанието на бюджетната комисия

Йорданка Веселинова 07 април 2022 в 16:40 2017 0

Снимка БТА, архив

Броени дни преди избора на нов гуверньор на БНБ, ПП и БСП бойкотираха ръководената от Любомир Каримански парламентарна комисия по бюджет и финанси. 

След 20-минутно закъснение от левицата се появи само Румен Гечев.

Точно в 14:30 ч. днес членовете на комисията трябваше да изслушат вицепремиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев, да разгледат законопроект на Карадайъ, а след това да се гласува проекторешението за АПИ, което днес предизвика едночасов скандал в зала. Заради липса на кворум обаче заседанието така и не стартира.

Василев изглежда е знаел за този ход и изобщо не се появи в комисията.

В проекторешението е заложено АПИ да заплати 50% от дължимите суми по всички договори за ремонти и зимно почистване, както и 100% от всички задължения за доставка и монтаж на ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Във вторник регионалната комисия единодушно прие предложението, но въпреки това докладът на комисията така и не беше внесен в деловодството. Вчера бюджетната комисия отново бе бойкотирана.

Причината е политическа. Източник на OFFNews твърди, че вчера Никола Минчев е получил обаждане от вицепремиера Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива "бламирана" и това води до днешната липса на доклад. Източникът твърди, че от "Продължаваме промяната" по този начин се опитват да окажат натиск върху ИТН относно Северна Македония и избора на нов управител на БНБ.

Заради това днес депутатите така и не успяха да гласуват проекторешението и се споразумяха това да се случи утре - между парламентарния контрол.

В началото на днешното пленарно заседание Каримански поиска председателят на НС или председателите на комисиите да могат да санкционират депутатите, които блокират работата на комисиите. За момента такова решение няма.

С бойкота на днешното заседание обаче е възможно до гласуване така и да не се стигне и вместо него да има епизод пореден на сагата "ИТН срещу ПП".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови