Караджов настоява АПИ да плати дължимото към пътностроителните фирми

Ружа Райчева 05 април 2022 в 17:00 2055 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Вносителят на законопроекта и председател на регионалната комисия Настимир Ананиев (ПП).

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов подкрепя предложението на управляващата коалиция АПИ да плати дължимото към пътностроителните фирми.

В ресорната парламентарна комисия днес той защити проекторешението, внесено от Настимир Ананиев и група народни представители.

Проекторешението предвижда АПИ да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50% от всички финансови задължения за изпълнени дейности, възлагани на базата на договорите за поддържане на републикански пътища, включително ремонти на отделни пътни участъци, мостове и тунели.

Пътната агенция ще трябва да плати 100% от всички финансови задължения на АПИ, възникнали по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, по договорите за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и по договорите за полагане на маркировка на територията на републиканската пътна мрежа, както и на задълженията по месечни и извънредни задания по договорите за извършване на поддържане на републикански пътища.

"Това решение не е за узаконяване на незаконни договори, то не е индулгенция за възможното извършване на основни ремонти под формата на текущи и то не е решение, което ще даде възможност да се предпочете една или друга фирма. Ще се изплатят пропорционално на установените още през октомври - ноември миналата година суми. Предлаганото решение е единственият начин АПИ да продължи да поддържа републиканската пътна мрежа, да намали социалното напрежение в пътностроителния бранш и да довърши започнатите обекти." - заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов в ресорната парламентарна комисия.

Караджов предупреди за риска да се стигне до прекратяване на поддръжката на републиканската пътна мрежа, преди да се изберат нови изпълнители и да се сключат договори с тях:

"Този риск може да бъде преодолян, само ако със свое решение Народното събрание даде възможност на АПИ, до избора на нов изпълнител, да продължи да възлага по настоящите действащи договори за текущ ремонт."

Проекторешението предвижда още АПИ да предприеме всички необходими правни и фактически действия по възлагането на нови дейности по сключените договори до подписването на нови - със съответния предмет с изпълнители, избрани след открити процедури по реда на Закона за обществените поръчки, проведени през 2022 г., но не по-късно от 30 септември 2022 г., включително като сключва допълнителни споразумения към тези договори, с които да измени крайния срок на действието им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови