ПП-ДБ не се изкушиха от 20-те министерски кресла, не подкрепят Мария Габриел

Гълъб Донев: Това е добър избор, един премислен избор

Йорданка Веселинова 10 май 2023 в 10:31 6004 6

Архив

Снимка Даниел Лорер

БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

"Продължаваме промяната-Демократична България" не се изкуши от щедрото предложение на Бойко Борисов за 20 министерски кресла в замяна на подкрепа за кабинет с премиер Мария Габриел.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му няма да отстъпи от конституционното си право да излъчи премиер, но всичко останало е било въпрос на договаряне. Той стигна и по-далеч и заяви, че е готов да даде 20 министерски места, за да има редовно програмно правителство, начело на което да застане "безспорен" и "умен и красив" кандидат, както вчера описа еврокомисаря Мария Габриел.

Ново 20: Борисов иска свой премиер, всички министри ги отстъпва на ПП-ДБ

Борисов за пореден път поиска подкрепа от "Продължаваме промяната-Демократична България" и отново ги прикани за преговори. Рано тази сутрин от трибуната на НС той официално предложи Мария Габриел за премиер и съобщи, че тя ще води контактната група на ГЕРБ, която ще договаря бъдещия кабинет с останалите партии.

Непосредствено след номинацията дойде и реакция от ПП-ДБ, които остават категорични, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ, независимо кой е кандидатът за премиер.

"За нас е изненадващо, че тя е предпочела да приеме номинацията за премиер с първия мандат на ГЕРБ, за който голяма част от политическите сили ясно заявиха, че няма да подкрепят", каза пред журналисти в НС Даниел Лорер.

По думите му Мария Габриел изпълнява задълженията си в ГЕРБ достойно, но човекът нямал значение, тъй като ПП-ДБ имали принципно решение да не подкрепят мандат на партията на Борисов. Лорер отговори и на предложението на ГЕРБ, съгласно което Асен Василев може да е финансов министър в евентуално правителство "Габриел".

"Ако се стигне до втори мандат, акад. Денков вероятно би предложил Асен Василев за финансов министър на база на неговата експертност, а не като лидер на политическа партия (...) Ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно няма да предлагаме и наши личности в него."

На другия полюс е отношението на доскорошния коалиционен партньор на ПП - "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов, която влезе в политиката с намерението да "изчегъртва" ГЕРБ, е склонна да подкрепи Мария Габриел. Станислав Балабанов определи номинацията ѝ като "добра визитка в Европа". Той съобщи, че до този момент ИТН не е получила покана за разговори, а без такива те нямало да подкрепят такъв кабинет.

Депутатът заговори за "кабинет на споделените отговорности" и заяви, че партията му е готова да излъчи хора за такова правителство. По думите му на този етап било рано да се говори за коалиционно споразумение, но всичко зависело от бъдещите срещи. Той добави, че ИТН е готова да получи третия мандат, ако първите две политически сили не успеят да излъчат редовен кабинет.

Служебният премиер Гълъб Донев също коментира номинацията на Мария Габриел.

"Очакванията за съставяне на редовен кабинет са особено големи (...) Мисля, че това е добър избор, един премислен избор. Тя дълги години представлява България, тя е еврокомисар по изключително важни сфери", каза той пред журналисти в НС.

Той поиска още до края на седмицата да станат ясни и имената на министрите в проектокабинета "Габриел".

Донев коментира и казуса с обиските в пловдивска дискотека. Той заяви, че няма да иска оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, тъй като в момента текат проверки.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ с премиер Мария Габриел.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че Бойко Борисов е направил "поредната грешка" с издигането на кандидат за премиер. По думите ѝ първо трябвало да се поставят приоритети, след това да се определи срок, а едва в края да бъдат издигани и кандидатури. Тя съобщи още, че утре ще се проведе среща между ГЕРБ и левицата, на която ще присъства и Мария Габриел. Корнелия Нинова заяви, че ако формацията на Борисов даде конкретни предложения, ще са ѝ нужни три дни, за се допитат до структурите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че не са получили покана за разговори. Ако има такава - то те ще присъстват. Карадайъ не каза дали движението ще предложи свои министри. По думите му ДПС ще се включи в разговора, но когато има ясно предложение от ГЕРБ. 

"Да не изпреварваме събитията. Да вървим стъпка по стъпка. В диалог може да се намери онази формула за ситуацията, в която се намираме", каза Мустафа Карадайъ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2

6

br.bravo

10.05 2023 в 13:15

НА ИЗБОРИ! Докато лилавите шарлатани изтекат в мръсния канал на историята!

14469

5

случайно прочетох

10.05 2023 в 12:52

Лойко какво не разбра? ПП-ДБ няма да го амнистират!!!

200

4

Koci Don

10.05 2023 в 12:37

На малките деца стана ясно, че пп-дб няма да подкрепят гербавите, защото ще изгубят местните избори в София, ще загубят образа изграден им от точните медии, това заглавие също прави внушения, че едва ли не пп-дб са алтернативата на гербавите, а както видяхме за 8 месеца те са 1:1 само дето искат те да са на копанката. Коментар номер 1 е прав, смешно е такъв отявлен евроатлантик шеф в групата в Европа, в която членуваш да не искаш да стане министър-председател, тогава какво искаш .. с 60 депутата правителство на малцинството с втори мандат, смях хахаха

12407

3

Bad Horse

10.05 2023 в 11:59

Обещанията на ГЕРБ не струват нищо, споразуменията също. Това Христо Иванов го е изпитал на гърба си. Ако направят някаква сделка сега, ще си загубят и малкото останал електорат.

4038

2

Moirae

10.05 2023 в 10:59

Нека ГЕРБ даде шанс на ДПС. Трамплин да е. Все пак депесарите имат готово закон за реформа на съдебната система. Нека оправят тая страна.

605

1

Wenc

10.05 2023 в 10:40

Две от трите партии в Демократична България членуват в ЕНП. А Мария Габриел е заместник-председател на ЕНП.
Не искат шефката си за Премиер?
Ами, да напуснат ЕНП тогава!