Пострадалата жена при покушението срещу Алексей Петров вече е разпитана

Денков поиска главният секретар на МВР да бъде освободен, министърът на вътрешните работи няма доверие на Петър Тодоров

OFFNews 18 август 2023 в 18:10 11298 2

Мария Габриел, Николай Денков, Калин Стоянов

Снимка БГНЕС

Мария Габриел, Николай Денков, Калин Стоянов

Жената, ранена при покушението на Алексей Петров, вече е разпитана. Това обяви на брифинг зам.-главният секретар на МВР Живко Коцев след среща в Министерския съвет, на която са участвали премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, ръководителите на службите и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Премиерът обясни, че е обсъдено какво може да се направи, за да се предотвратят тежки престъпления. Причината за срещата е убийството на бизнесмена и бивша барета Алексей Петров в сряда. 

"За момента няма установена връзка между различните убийства, които се коментират. Няма никаква следа, че са свързани. Случаите, които са обсъждани, са убийството на Красимир Каменов-Къро, смъртта на единия от "Братя Галеви" - Ангел Христов, и инцидента до кортежа на бившия главен прокурор Иван Гешев", категоричен е Денков. 

Има твърде много различни линии, свързани с позициите на Петров в ДАНС, във връзка с бизнес интереси и определени престъпления през годините. Изследват се различни възможни мотиви, както и отмъщение. Цялата информация показва, че той не се е чувствал застрашен.

От брифинга стана ясно, че охраната му не е била от професионалисти, както и че има няколко конкретни следи, по които се работи. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов категорично заяви, че не може да се говори за гангстерска война и завръщане на мутренските години.

"В последния месец се работи по много тежки престъпления - двойното убийство в Лозен и убийството в София, извършителите са задържани. По друго убийство - това в Цалапица, извършителят също е известен. За убийството на Алексей Петров се работи много активно. Мотивите могат да бъдат много и различни. Анализира се цялата информация. Тя е свързана с дейността на Петров през годините", каза Стоянов. 

По отношение на твърденията за политически отговорности на Алексей Петров, Денков категорично заяви, че Петров няма нищо общо със сформирането на правителството.

Той определи твърденията като внушения и спекулации, целящи да създадат негативен имидж: "Категорично не е осъждано Алексей Петров да влиза в ДАНС".

"Никога не съм виждал Алексей Петров, освен на срещи, на които се е явявал. Никога не съм говорил с него. Никога не е ставало дума за този човек, когато сме провеждали разговори с ГЕРБ. Това е измислица. Ако видите кои са говорители на това - те са същите политици, които се опитват от първия ден да съборят правителството и да искат избори. Това е една измислена история", заяви премиерът.

Директорът на СДВР Любомир Николов каза, че оръжието на престъпление е установено като калибър. 

Относно поискания от председателя на ДСБ Атанас Атанасов съвет по сигурността към МС, Денков обясни, че такъв ще има, но на него няма да бъде обсъждано убийството на Алексей Петров, защото не се касае за националната сигурност на страната.

По време на срещата в Министерския съвет са обсъдени мерки "не просто за разкриване на престъпление", а за предотвратяване на следващите. Институциите трябва да започват да обменят повече информация. 

Миналият петък МВР и прокуратурата са сключили споразумение за обмен на информация, но само за наркотрафика и трафика на мигранти. Днес министърът ще влезе във връзка с прокуратурата, за да се добавят и престъпленията срещу личността и борбата с корупцията. Ще се включат КПКОНПИ и ДАНС. Ще се обсъждат и т.нар. чадъри. 

Ще се активизират в пълен обем дейностите за придобиване на изпреварваща информация за тежки престъпления.

Ще се работи проактивно с хората, влияещи на средата на сигурност и тези, които биха могли да участват в подготовка на такива престъпления. 

Ще се разшири ефективна практика, използвана за телефонни измами и отнемане на автомобили - там, където има хора с две и повече досъдебни производства, МВР и прокуратура ще правят преглед и проверка. 

Денков иска смяна на главния секретар на МВР, Калин Стоянов не може да работи с Петър Тодоров 

По време на разговора е установено, че има вътрешен проблем с МВР. Има няколко групи факти, заради които се създава проблем. Част от него е главният секретар на МВР Петър Тодовор - на практика Калин Стоянов не работи с него, защото му няма доверие. Министърът е помолен да не търпи повече това и да подготви доклад, който да се гласува на МС и да се изпрати в президентството. В доклада ще има конкретни факти, заяви още премиерът. 

Координационният механизъм например е можело да бъде създаден преди 1-2 години, а не е.

"Няма да допусна който и да било да се меси в кадровата политика на министъра", каза от своя страна вътрешният министър.

Не е обсъждано кой би бил главен секретар, ако настоящият бъде сменен. Първо трябва да бъде освободен настоящият. 

На срещата не е обсъждана "изобщо" реформа в службите. "Важно е първо МВР да си подреди къщата, ако не са стиковани министърът и главният секретар", каза Николай Денков. 

Във връзка с появилата се информация, че Петьо Петров - Еврото е починал в Дубай след инфаркт министърът на вътрешните работи обясни, че МВР проверява чрез консулската служба и Интерпол дали е така. "Когато има информация, обществото ще бъде уведомено", каза Стоянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

19.08 2023 в 12:22

В Русия умират от пиене на чай, пушене до прозорци. У нас умират от инфаркт. Така умря единия от Галевите, сега и Еврото... А Тракторът умря от куршумент инфаркт.

1000

1

Терицио

19.08 2023 в 08:48

Щом е с него, не е стока!Не ни вълнува съдбата и!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки